14.5.13

PAPLEPĖJIMAI: ZARA - NAUJAS MADOS KULTAS

Prieš porą dienų Manodrabužiai portale pardavinėdama vieną rankinę sulaukiau klausimo, kodėl ant mano parduodamosios rankinės nėra Zara ženkliuko,patvirtinančio jos autentiškumą, nors aprašyme gaminio firmą buvau nurodžiusi būtent ją. Ir nors iki šiol žinojau, kad reikalai prasti, tą akimirką suvokiau, kad mados, kokybės ir prestižo sampratos situacija šiuo metu yra itin blogoje padėtyje.
Teoriškai, didžioji dalis multinacionalinės UAB Inditex  drabužių parduotuvių (tokių kaip Zara, Pull and Bear, Bershka, Massimo Dutti, Stradivarius, Oysho, Zara Home) yra subalansuotos vidutines pajamas gaunantiems Europos šalių gyventojams, atsižvelgiant į europinio standarto vidutines mėnesines kiekvieno dirbančio asmens pajamas. Kitų šalių gyventojai UAB Inditex valdomas drabužių parduotuves laiko įprastomis, niekuo neišsiskiriančiomis iš kitų drabužių parduotuvių, apsipirkimo vietomis. Bet nebūtumėm lietuviais, jei visos situacijos neišverstumėm priešingai..
Lietuvoje ZARA tapo kultu - ignoruoti fakto, kad pagal gaunamas minimalias pajamas Lietuvoje ir visoje Europoje, Lietuvos kainos šiems drabužiams yra kone tris/keturis kartus didesnės ( per mėnesį uždirbant 800 eurų užsienyje, puošnesnė palaidinė kainuos 30 eurų, kai Lietuvos 800 litų minimalus atlyginimas toje parduotuvėje turi daug silpnesnę perkamąją galią, mat ta pati palaidinė Lietuvoje kainuos 110 litų). Proporcijos žvėriškos - už tą patį gaminį užsienio pilietis sumokės 1/26 dalį savo atlyginimo, tuo tarpu biednas lietuviukas yra priverstas pakloti 1/7 dalį savo viso mėnesio juodo darbo. Nepaisant šio graudaus fakto, eilės prie Inditex valdomų parduotuvių kasų niekuo nenusileidžia žmonių pulkams, kuriuos tenka sutikti prie Humanos, pirmąją asortimento dieną, dar neprasidėjus darbo valandoms. Dar blogiau - vakar, važiuodama Gedimino prospektu, pastebėjau identiškas eiles prie minėtosios centrinės Zara parduotuvės Vilniuje, žmonės pulkeliu stovėjo prie parduotuvės durų ir laukė jos atidarymo.. Ir užbėgdama pateisinimams už akių pasakysiu, kad ne, vakar jokių nukainavimų, nuolaidų ar akcijų parduotuvė nevykdė.
Tad kokia šizofrenijos forma įsirangė į lietuviškąjį identitetą, kad neturėdami jokio finansinio stabilumo, ugdome priklausomybę fiktyviam prabangos prekių suvokimui?
Dauguma atsakytų, kad Zara siūlo puikų kokybės ir kainos santykį. Jei jus ZARA drabužių kokybė tenkina, esu didžiai nustebusi ir iš dalies džiaugiuosi dėl jūsų laimės, mat mano gyvenimo laimė Zaros vardo nepripažįsta.
Mano patirtis kiek kitokia - už 129lt įsigyti džinsai išsitampė per lygiai 3 valandas (manau,kad drabužio padidėjimą trimis dydžiais reikia įvardyti būtent "išsitampymu", mat kitokios sąvokos savame žodyne rasti nesugebėjau), o kitą dieną nunešus juos į parduotuvę gabiosios ir darbščiosios pardavėjos pasakė, kad drabužis dėvėtas, tad jo pakeisti tinkamu dydžiu ar grąžinti pinigų nepavyks.
Tad kas gi užhipnotizavo mūsų gurduolius lietuviukus tokiam smegenų plovimui, kad per dieną vienos parduotuvės apyvarta ne išpardavimų metu siekia 13 000lt?







Zara žino, ko reikia jaunam žmogui. Žino, kaip pačią prasčiausios kokybės (atleiskite už išsireiškimą) "drapaną" pateikti tarytum aukščiausios prabos gaminį. Baisiausia tai, kad gerai paieškojus internetiniuose saituose, ZARA drabužių ir aksesuarų analogų atrasti galima daugiau nei garsiųjų mados firmų.  ZARA tapo prestižo reikalu. O tai jau, atleiskite dar kartą, yra juokinga.
Kita vertus, nereikia smerkti, iki prestižo kažkokiu būdu irgi  reikėjo prieiti. O iki jo galima prieiti tik vienu būdu - didele paklausa ir palankiomis prekybos sąlygomis, ką Zaros vadybininkai ir padarė.
Drabužėliai iš tiesų paprasti, tačiau kažkuo labai traukiantys. Kad ir kaip nenorom, nejučia kiekvieną kartą turėdama galimybę, užsuku į šią parduotuvę pasigrožėti naujais drabužiais ir pasiputoti dėl pernelyg užkeltų ir visiškai lietuviškiems atlyginimams neatitinkančiomis kainomis (kalbu apie pradines kainas).
Žinant, kad už tą pačią (o gal net mažesnę) kainą drabužį galima pasisiūti individualiai pas Lietuvos dizainerius (ne, apie Statkevičius ir Piekautaites nekalbu, kalbu apie talentingus jaunus Lietuvos dizainerius, dar tik startuojančius savo karjeroje) fenomeno keistumas tik dar labiau išryškėja - didžioji dalis tautos geriau vaikščios masinei prekybai skirtais apdarais (yra ne vienas drabužio ar aksesuaro modelis, kurį nešioja lygiai kas antra atitinkamo amžiaus lietuvos mergina).Ir nepaisant visų nepasitenkinimų, kuriuos jaučiu Zarai, vis viena laikau ją viena populiariausių ir sėkmingiausių drabužių parduotuvę Lietuvos jaunimo tarpe.
Kitoms parduotuvėms tereikia mokytis vadybinių triukų, kaip pigiai ir nekokybiškai pagamintus drabužius parduoti už absoliučiai neadekvačius pinigus.
Dešimt balų už verslo strategiją ir minusinis įvertinimas mums, mirtingiesiems, už tai, kad neužuodžiam to, kas turėtų smirdėti.

18 comments:

  1. Stipriai, mergyt ;D

    ReplyDelete
  2. Skaitau ir negaliu patiketi, pries kelis metus, kuomet dar gyvenau Lietuvoje tikrai nebuvo tokio Zaros kulto.
    O kas liecia drabuziu koybe, tai manau "dejai i vienus vartus per stipriai":) Kaip ir bet kurioj kitoj parduotuvej, yra visokiu drabuziu, paprasciausiai etiketese sudeti reikia panagrineti. O ir apyvarta 13tukst. per diena nera kazkas TOKIO, pamenu Effigy (amzina atilsi jai) sumos budavo zymiai didesnes, o vistiek neatsilaike..
    Bet su kuo labai stipriai sutinku, tai lyginimas atlyginimo ir prekes kainos. Tikrai geriau siutis drabuzi, kuris bus ranku darbo ir vienetinis, nei uz tokia pacia kaina pirktas masinio vartojimo..

    ReplyDelete
  3. tai kad viskas labai paprasta- kokia pasiula, tokia ir paklausa :) pas gi ner primarku, kur analogiskos zarai kokybes skudurai kainuoja desimtadali to, ka suplotum zaroj. h&m, zaros, mango ir visi kiti tinklai LT nera skirti vidutines pajamas gaunamas zmonem, jie realiai skirti aukstesnes nei vidutines pajamas gaunantiem (butent del to tavo mineto 'proporciju skirtumo'). tik vat beda, kad tas segmentas dazniausiai apsiperka uzsienyje arba zino, kur tokiu mangu zaru gauti pigiau internetu :))..

    ReplyDelete
  4. Labai teisingai, Kotryna! :) Mes jau seniai su draugėm pastebėjom, šio Zaro kulto populiarumą Lietuvoje. Nori būt stilinga? Nuo galvos iki kojų nusipirk rubūs, kuriais Zaros vitrinoje aprengtas manekenas, ir štai gali vadinti save ,,originalia''. Absurdas. :)

    ReplyDelete
  5. Jau senokai stebiu Zaros kulta ir niekaip nesuprantu, kodel zmones pasiryze moketi tiek, uz atsiprasant visiska s? Zaroje yra tik vienas dalykas, kuris yra vertas pinigu - svarkai. Ir tik tuo atveju jeigu yra pasiuti kokybiskai ir is geros medziagos.. O daugiau zara as pralenkiu, negaliu pakesti ju kainu ir kokybes. O dar kai zinai, kad nusipirkus Zaroj pamatysi dar 100zmoniu.. daugiau argumentu man nebereikia:D tiesa, vyru skyrius/kainos/kokybes tai yra puikus:)

    ReplyDelete
  6. Sutinku su kiekvienu tavo zodziu, bet turiu pripazinti, kad mano logika vis dar yra: 'jei reikia naujos rankines, tai pirmu numeriu lekiu i Zara ir uzsimanau dazniausiai brangios ir neitin kokybiskos'. Liudna, bet tokia tiesa.
    Is tikruju, manau, kad problema yra ta, kad Zaros drabuziai grazus, o kitose parduotuvese, ae Gariunuose, reikia ilgai ieskoti, kad rastum kazka grazaus. Juk padeveti drabuziai kainuoja daug daugiau laiko nei pinigu! O siaip laikais labai svarbu tas 'greitis'. Kai pagyvenau Anglijoje, as kazkaip kitaip pradejau ziuret i Zaros drabuziu (i rankines, deja, ne), nes aplink yra Primarku ir H&M, kuriuose gali rasti analogu arba is esmes daug be galo graziu drabuziu ir aksesuaru, todel grizus i Lietuva ir nuejus apsipirkti as tiesiog tusciomis rankomis isejau is Zaros, nes suvokiau, kad ta grazu megztinuka uz 179lt as galesiu nusipirkti uz 50lt.
    Tai va, manau, kad Lietuvoje labai truksta kazko panasaus i H&M ar Primark, kad zmones pamatytu, jog ne vien Zaroje galima greitai rasti graziu apdareliu.
    Nors, tureciau pridurti, kad Primarko kokybe yra neiting gera, ten apsiperkant reikia moketi atsirinkti, nes gali nusipirkti drabuzeli uz 20lt, bet gali tekti ismesti po savaites. Nors man dar niekad taip nebuvo, cia gal anglams tai budinga, jie tiesiog panesioja truputi ir ismeta, nes Primarke jiems viskas centus kainuoja!

    ReplyDelete
  7. Žinai, sakyčiau čia gerai išvystytas prekės ženklas (nu taip, tas pats marketingas). Juk ir apie apple būna blogų šnekų, ir ne tik šnekų, realių pavyzdžių, kaip kokybė nė iš tolo neverta tų didžiulių pinigų. Bet apie jų prekės ženklą tvyro tartum kokia aura - estetikos, kokybės. Taip ir Zara, vien dėl prekės ženklo sukurto įspūdžio, nesąmoningai bet kokios kokybes prekes skatina vertinti geriau.

    ReplyDelete
  8. Būkim realistai - lietuviams nelabai yra iš ko rinktis. Mes neturime daugybės parduotuvių su beveik analogiška produkcija ir skirtingomis kainomis. O ir Zara visuomet iš idėjos darė analogus to, kas yra madinga ir paprastam žmogui neįkandama. O ir dėl kokybės manau negalima teisti visų rūbų pagal vienas išsitampiusias kelnes, nes aš turiu Zaros rūbų, kuriuos nešioju jau gal 3 ar 4 metus.
    Tarkim apsilankius Zaroje Paryžiuje, priklausomai nuo rajono, kuriame ji yra, ji siūlo ir prekes atitinkamai. Ar tai yra paauglių Zara už vidutines kainas, ar tipo Elite Zara, kur viskas labai gražu ir labai brangu. Aš asmeniškai lietuvoje galbūt kritikuočiau tokias parduotuves kaip New Yorker, kurios sukuria pigių rūbų kultą, kurie yra sintetiniai, neilgaamžiai ir man asmeniškai net negražūs.
    Aš nelaikau savęs labai Zaros šalininke, bet manau, kad dalis tavo straipsnio turi tik asmeninės nuomonės pagrindą. O kiekvieno asmeninė nuomonė yra kitokia.

    ReplyDelete
  9. Perskaičiau tavo įrašą bei daugelio merginų komentarus ir išties labai pritariu, turbūt, visoms. Bet visgi beskaitant tavo įrašą iškilo man toks klausimas, kurgi pati apsiperki ir ieškai kokybiškų už nebrangią kainą drabužių? ;)

    ReplyDelete
  10. Irasas atrodo, kazkoks pykcio per pildytas.Zinoma sunku skaityti, kai negirdi tonacijos. negi cia viskas del tu kelniu? nes nusivylimu pilnas visas gyvenimas ir kartais net brandas nuo to nepirklauso:) As turiu CK orginalias kelnes, kurios taip pat prasitampe itin greitai ir sekmingai ir ypac per liemeni, jog turiu dirza nesioti;/ ir nei smagu nei ka, bet nesioju, nes kitaip jausciausi, jog pinigai balon.

    Apie apyvarta kalbant (jei pamineta yra tikroji) nera tokia didele, galvojant apie pacias kainas. Man teko padirbeti drabuziu parduotuvej tai tikrai zinau, kad kitos daros dar geriau, ir jokio ala kulto neturi. Tiesa sakant, as net nesu jo pastebjus, na, bet galima kaltinti, jog mano aplinka yra toli nuo mados, o dazniausiai apsipirkneju internetu. Tai gal tarkim jis ir egzistuoja, nes per ispardavimus buna isluota, o paklausus ka bendradarbe devi dazniausiai buna zara :)

    Taip pat nemanau,jog Primarkas, kaip cia kazkas kisa yra iseitis. multimasine gamyba gimdo uniformas :) nes apsipirkes Primark per viena syki tris taip pat apsirengusius zmones pamatysi(true story). Aisku galima sakyti, jog ir zara gamina tukstancius vienetu, na, bet visgi paklausa mazesne nei Primarke = pasiula mazesne.

    Na ir jei orentuotis i kokybe ir ne kiekybe zinoma as irgi esu uz jaunuosius/senuosiu dizainerius :). Tik nelabai supratau kaip yra cia liginamos kainos?Nes, kad bet pas viena dizaineri nuspirktum megztuka uz 70 tikrai nesu girdejus. Tarkim ir palyginimui mano draugas turi TRIBE kelnes (ziauriai talentingu lietuviu merginu dizaineriu)kuriu kaina buvo +-500, o zaros tarkim ~ 120. Taip, kad nesuprantu matematikos.

    Gale noreciau taip pat pabrezti, jog nesu zaros didele gerbeja ir galvoje permetus spinta turiu tik rankine kuria jau antrus metus tampau, ir pora megztuku, kurie net nera is sio sezono:)

    ReplyDelete
  11. Anonymous14.5.13

    Man Zara parduotuve tikrai neasocijuojasi su prestizu, man ju drabuziu dizainas yra kazkas WOW, kiekviena karta kai uzeinu kazka nusiperku.Aisku dabar sedziu visiskai be pinigu ir svajoju apie kelnes is ju naujos kolekcijos, bet kolkas reikia sutaupyti. Zinau, BRIEDAS. Nesu nei turtinga nei ka, bet zara ziauriai traukia, galima sakyti siuo metu tai vienintele parduotuve Lietuvoje (mano manymu) kurioje galima nusipirkti istikruju Madingus drabuzius. Kainos... as ant tiek gerai zinau zara kad nepaziurint i kaina galiu pasakyti is tolo ar tai bus 89,129,179 ar 219.Niekada sioje parduotuveje nemokejau 129 litu, na viena karta mokejau daugiau uz palta kuris tikrai buvo vertas.Kainos Visiskai neatitinka kokybes Ne tik zaroje! Uzeikite i stradivarius, pull and bear ir netgi lindex (bet jie daznai daro nuolaidas nuo 149 iki 29 litu). Gi identiskos kainos visur, 129 lt uz marskinelius. Klasika. Zinau kad neverta, bet Ka daryt?? Aisku kai turiu laiko varau i Lenkija ir ten apsiperku labai pigiai.Bet kur dar rasti madingus grazius drabuzius?(nekalbant apie interneta) Ka kito gali pasiulyti musu parduotuves? Kai nera iseities ir reikia nauju dzinsu tai tikrai nera jau dideles kainos, norite kokybisku eikite i koki levis ir pirkite uz 500 lt dzinsus.Man pvz dzinsai issitampo is zaros Labai greitai bet kai isskalbiu vel atsistato. Tikrai nera taip blogai.Ir + tik ten randu dzinsu savo masyvioms kojoms, nes uzeikite i bershka, dzinsu ilgis 2 metrai. Gerai, nuvaziavau i gariunus kai pinigai zarai baigesi, grizau su sijonu uz 100 litu.zaroje butu 129.Nelabai didelis skirtumas mano manymu.VISUR tokios kainos! Gariunuose net brangiau nei parduotuvese. Ka daryt jaunimui norinciam stilingai rengtis? Lieka iseitis is interneto siustis visiska slamsla su etikete ZZARA.Tikrai gaila kad zaroje kainos yra Nezmoniskos. Bet kai vel turesiu pinigeliu turbut juos vel ten isleisiu ir nesigailesiu nes drabuzi poto galima lengvai ir greitai parduoti manodrabuziai.lt Ten zaros paklausa ohohohoho. Kiek keliau zaros drabuziu visus per 2 valandas pardaviau. Mano manymu vienintelis zaros minusas tai kainos, o kokybe musu laikais turbut tik pas Piekautaite ir rasime.VISUR poliesteris.

    ReplyDelete
  12. Anonymous14.5.13

    Labai stirpus (gerąja prasme) straipsnis:)))
    Manau, kad naujoji tavo dabo vieta paskatino šio straipsnio gimimą, kai iš arčiau susipažinai su jaunųjų dizainerių darbais ir jų kainomis? (ar neklystu?:)
    Tiesa pasakius, neprisimenu kada paskutinį kartą ką nors pirkau ZAROJE. Kiekvieną kartą ten nuėjus išeinu tuščiomis (ačiū dievui). Ir niekas, manau, nedrįstų pasakyti kad nesu madinga ar stilinga. Kaip tik sulaukiu daug komplimentų, pavydžių žvilgsnių ir pan. ... Bet dabar ne apie tai.
    Akys plačiau atsivėrė, kai susipažinau artimiau su jaunaisiais Lietuvių dizaineriais. (Labai ieškojau GRAŽAUS, kokybiško žieminio paltuko už normalią kainą, nusipirkau lietuvių dizainerės už 600 LT ir negaliu juo atsidžiaugti berods 2us metus). Kaina buvo analogiška skudurėliui iš Zaros, kurį būtų tekę išmesti po sezono, nes tarkim plyšo rankovė:D
    Dar labiau akis atvėrė mano pasidarbavimas 1,5 mėn. vienoje drabužių parduotuvėje. Turėjau priėjimą prie jų savikainos. Kainos užkeltos ne vieną ir ne du kartus. Viskas made in China ar Bangladesh, kur žmonės dirba visą dieną už ryžių indelį, siaubingomis sąlygomis ir pan.
    Kita vertus, žmogui svarbu priklausyti kokiai nors grupei, jeigu tu kitoks - atkrenti. Tokios žaidimo taisyklės pagal kurias visi žaidžiame. Ir beje, kas dabar nusako šiuolaikinio žmogaus vertę? Taip, teisingai, tavo pirkiniai r drabužio etiketė.
    Galingas marketingas Zarą pavertė kultu. Gaila:(

    ReplyDelete
  13. Stipru.
    Į Zarą niekuomet nekeldavau kojos, nes ir iš išorės būdavo aišku, jog ten ganėtinai brangu ir man, eiliniam runkeliui, nesubjaurotam gero skonio suvokimo, ten nėra ką veikti. Galvodama, jog ten renkasi išskirtinis, apie naujausias tendencijas nusimanantis kontingentas, nedrįsau net nosį įkišti apsižvalgyti. Iš mano sekamų blog'ų turinių buvo galima manyti, jog rūbai iš Zaros yra kažkas tokio nerealaus, nes Zara visuomet fashionist'ų must have wishlist'uose. Taigi, vieną dieną sukaupiau visą savo drąsą ir rįžtą ir įkėliau savo purviną plebėjišką kanopą į šią mados šventovę. Juk reikia, taip sakant, pasikultūrinti, pasisemti mados tendencijų perpildytos auros. Tačiau įėjusi nušvitimo nepajutau ir stiliaus čachros man taip ir neatsivėrė. Galbūt patiko vos keli rūbai, tačiau ir tų nepirkčiau, nes mano meilė nėra tokia didelė, kad sumokėčiau pilną kainą. Taigi, daugiau ten kojos ir nebekeliu.

    ReplyDelete
  14. Senokai neskaičiau tokio įdomaus straipsnio. Informatyvu ir visiška tiesa. Džiugu, kad toks žmogus kaip tu būtent šneka apie tai:) Seniai esu pasibaisėjus kainomis, kokiomis yra apgaudinėjami Lietuviai :) O dėl konkrečiai zaros, Lietuvaitėm patogu, kai jos ateina į parduotuvę kuri neva užtikrina tai kad jos atrodys stilingai ir madingai. Nors tai kad etikėtė yra garsios firmos, dar nereiškai kad atrodysi madingai ir stilingai :)

    ReplyDelete
  15. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  16. Anonymous17.5.13

    Zara Lietuvoje tikrai yra viena iš populiariausių parduotuvių ir ten visada galiu sau rasti daug gražių drabužių, bet esu nusivylusi, kad prasidėjus sintetinių medžiagų madai, kainos nenukrito, kai kai kuriose kitose, pavyzdžiui Lindex parduotuvėje, poliesterinės suknelės kainuoja daug pigiau nei medvilninės. Tiesa, ten pastebėjau keistesnį dalyką: pirkau suknelę už 69 litus, o šalia buvo visiškai tokia pati palaidinė už 89, nors akivaizdu, kad palaidinei pasiūti reikia mažiau medžiagos, likau sutrikusi dėl tokios kainų logikos.

    ReplyDelete
  17. Vien dėl to, kad pasitaiko daug tokių pačių rūbų paskutiniu metu perku tik internetu. Pvz otto nuolaidos būna tikrai rimtos, o pasirinkimas platus.

    ReplyDelete

© 2016 Kotryna Uogintaite