6.4.14

ASMENIŠKUMAI: KAS, KAIP IR KODĖL?

 (Nuotrauka: Manto Valaičio VALAITIS FOTO)
Niūri sekmadienio popietė - puikus laikas trumpai asmeniškumų valandėlei ir išsamesnei tinklaraščio rašymo analizei. O šiandien kaip tyčia galvoje nepaliaujamai sukasi viena mintis apie bendrą tinklaraščių sampratą ir naudą visuomenei. Pastaroji mintis privertė sustoti ir susimąstyti apie tai, kas esu ir kodėl gyvenime darau tai, ką darau.
  Tikriausiai reikėtų pradėti nuo klausimo sau, kas yra tinklaraštis? Kam jis reikalingas ir kokią žinią turėtų nešti pasauliui? Tinklaraštis, tikriausiai nė nekyla jokių abejonių, yra vieno ar kelių žmonių kuriamas viešasis dienoraštis, kuriame paprastai išsakomos subjektyvios mintys ar nuomonė vienu ar kitu klausimu, fiksuojamos akimirkos ar perteikiami individų išgyvenimai bei paprasto mirtingojo gyvenimo buities ištraukos. Kokia jo misija? Tikriausiai parodyti tai, ką kartais dėl pernelyg didelio skubėjimo ir bėgimo pamirštame - parodyti gyvenimo grožį paprastuose dalykuose. Tuose, kuriuose gyvename kiekvieną mielą dieną, tačiau kuriais kartais pamirštame pasidžiaugti. Kitas tinklaraščio tikslas - suburti bendraminčius į vieną erdvę ir raginti juos dalintis savo nuomone, išgyvenimais ar patyrimais. Būtent pastarasis yra pagrindinis mano veiklos ir GROŽIO ALTORIAUS variklis, leidžiantis nenuklystant į lankas eiti tiksliai ir be nukrypimų. Ir vis dėlto nukrypimai reikalingi tam, kad išbandžius kažką naujo, galėtume atrasti save ar praplėsti savo veiklos lauką.
  Mano ir tinklaraščio draugystė prasidėjo prieš daugiau nei trejus metus - tais laikais vadintas FUNK tinklaraštis priminė daugiau asmeninį kosmetikos fanatikės dienoraštį, nei tikslinę idėją turintį portalą. Tikriausiai nieko keisto, kad pirmuosius įrašus ir pirmuosius rašymo metus prisimenu su didele šypsena ir niekaip negalėdama suprasti, kaip leidau sau viešinti tokius asmeninius gyvenimo faktus. Kita vertus, iš klaidų mokomasi, tad aš per pirmuosius rašymo metus išmokau pamoką, kad internetas - toli gražu ne ta vieta, kur reikėtų išlieti asmeniškumus. Tokiu būdu nejučia tinklaraščio turinys perėjo prie kiek sausesnio, tačiau labiau struktūrizuoto ar bent jau turinčio pagrindinę sritį - kosmetikos apžvalgas. Taip prieš pusę metų FUNK tapo GROŽIO ALTORIUMI, degančiu aistra grožiui ir kosmetikai. O grožį reikėtų suprasti plačiąja prasme. Nes jis slypi daugelyje gyvenimo sferų, o meilė sau yra bene didžiausias gyvenimo variklis. Ir jei kosmetika leidžia padidinti meilę sau, kodėl tuo nepasinaudojus? Kitas, ne mažiau svarbus dalykas - įrankiai, kuriais naudojantis tinklaraščio rašymas užtikrintų didžiausią naudą ir kokybę skaitytojui bei patenkintų mano asmeninius rašymo lūkesčius.
  Būtent dėl šios priežasties pamažu pradedu rimčiau bendrauti su tam tikromis kosmetikos įmonėmis, galinčiomis plačiau papasakoti apie jų parduodamą produkciją, būtent dėl to stengiuosi kaip įmanoma dažniau lankytis visuose organizuojamuose susitikimuose. Ir būtent dėl to, o ne reklaminiais tikslais, stengiuosi išmėginti kaip įmanoma daugiau skirtingų kosmetikos produktų bei savo patirtimi (arba jos stoka) pasidalinti su skaitytojais. Kitas, vis dar daug abejonių keliantis žingsnis - video įrašų filmavimas. Pastarasis nėra mano mėgstamiausia veiklos dalis, tačiau tikiu, kad būtent jie gali įnešti daug naujų vėjų į GROŽIO ALTORIAUS turinį ir nežymiai padėti išeiti iš savo komforto zonos ribų, kurios, kaip žinia, trukdo nuolatiniam žmogaus tobulėjimui.
 GROŽIO ALTORIAUS pavasariniai vėjai žada daug - kosmetikos bei paslaugų apžvalgų, konkursų, grožio tendencijų apžvalgų, mėnesio mylimiausiųjų rubrikų, video įrašų, projektų bei susitikimų ir, žinoma, žiupsnelį asmeniškumų, be kurių, tikiu, pyragas būtų ne toks saldus. Tačiau nemažiau svarbu sužinoti, kas, jūsų nuomone, turėtų būti publikuojama tinklaraštyje ir kokie jūsų, kaip skaitytojų lūkesčiai, kurie turėtų būti patenkinti ir realizuoti.Tad komentaruose raginu išsakyti savo nuomonę apie tai, ką reikėtų vadinti sėkmingu tinklaraščiu ir ką norėtumėte išvysti G.A turinyje.
  Tiesa, tikriausiai niekad nesidžiaugiau ir nesigyriau vienu faktu - būtent nuolatinis tinklaraščio rašymas ir jokios finansinės naudos neduodantis atrodo, paikas, domėjimasis kosmetika man atnešė pačius gražiausius ir geriausius draugus, atsiminimus ir keletą didelių perspektyvų žadančių darbo vietų. Ir būtent tinklaraščio dėka supratau, kad gyvenime galiu būti tuo, kuo noriu būti, o ne tuo, kuo mane esant laiko aplinkiniai. Ir jei kas nors pasakys, kad tinklaraštininkai turi išskirtines galimybes kurioje nors veiklos sferoje, gerokai trinktelėsiu tam žmogui į pakaušį (trečią mėnesį intensyviai mokausi bokso, tad patikėkit, smūgis nebus naivios mergaitės kumštelėjimas) - šią galimybę turime kiekvienas, tačiau nuo mūsų pačių priklauso, kaip ja pasinaudosime. Sėkmės nėra - sėkmė šypsosi tik tiems, kurie dirba. O uždirbta sėkmė - jau nebe sėkmė, o pasiekimas.
  Taip kad darykite gyvenime tai, ką norite daryti ir galiausiai besišypsančią laimę suprasite esant tiesiog savo paties darbo vaisių.

7 comments:

  1. Labai smagu skaityti, kad tinklaraščio rašymas tau atnešė tiek daug įvairių įspūdžių ir pasiekimų, praplėtė akiratį. O aš iš savo pusės galiu pasakyti, kad Grožio Altorius jau ilgai yra mano skaitomas, mėgstamas ir tikrai labai prisidėjęs kaip įkvėpimas prie mano pačios tinklaraščio atsiradimo :)
    O kaip skaitytoja galiu pridėti, kad tikrai labai lauksiu daugiau video įrašų, o ir šiaip, nors sakai, kad stengiesi, jog GA būtų mažiau asmeniškumų, nei jų buvo rašymo pradžioje, manau jų buvo ir bus, nes jau vien tavo rašymo stilius (ir humoro jausmas:)) yra labai asmeniškas, išskirtinis ir individualus, bet būtent dėl to taip smagu skaityti šį tinklaraštį :))

    ReplyDelete
  2. Patiko irasiukas, o visai neseniai rasiau labai panasiai savajame bloge :D :) sutapo mintys!

    ReplyDelete
  3. Labai skaniai susiskaitė ryte prie kavos. Teisingos mintys. Blogas tikrai atveria daug galimybių ir leidžia realizuoti save :)



    Bučkis

    ReplyDelete
  4. Perskaičiau įrašą ir kilo minčių, kurios jau kurį laiką sukosi galvoje (ne nuolatos žinoma). Aš pirmiausia, tai sutinku su kita Živile ;D, jog tavo tinklaraštis labai savitas, ir nors aš didelio susidomėjimo jo turiniu neturiu (papraščiausiai kosmetika domina mažiau nei kiti dalykai), bet tavo įrašus perskaitau dažniausiai, labiausiai dėl to, jog jie 'labai tavo', labai tikri, ir įdomūs skaityti. O kaip ir rašei apie atsivėrusias galimybes, pažintys ir kita, tai manau, jog visi pastebėjo internetinėje lietuviškoje erdvėje tą bloger'ių boom'ą. Kai vienu metu išpopuliarėjo ir kiek suprantu, link darbo pusės pakrypo ne vienas blog'as. Man daugumą jų tapo labai vienodi ir nykūs ir papraščiausiai jų nebeskaitau. Reiktų ištikrųjų apsitrinti sekamų blogų sąrašą, nes dalies net nebeatsidarau. Tikriausiai čia kaip ir visur. Viskas priklauso nuo žmogaus ir kaip jis tas galimybes sutinka. Vieni tobulėja užsidirba, bet išlieka ryškūs ir įdomūs. Kiti pigiai paskęsta masėje. Ačiū tau, Kotryna, už puikų blog'ą ir įdomius įrašus :)

    ReplyDelete
  5. Anonymous7.4.14

    Kažkaip gera, kad mūsų padangėje atsirado daugiau tinklaraščių:) Jau kuris laikas kas rytą mėgaujuosi ne tik kavos puoduku, bet ir kitų mintimis

    Tikiuosi ir Tu nenustosi kurti, tikrai mielai apsilankau, pasidžiaugiu nauju įrašu

    --
    Živilė

    ReplyDelete
  6. Džiaugiuos, kad parašei tokį įrašą, nes dabar galiu paklaust ir tavo nuomonės. Neseniai su draugais (vyr. gim.) šnekėjom apie blogus ir vlogus ir jie pasakė, kad rašyt ar filmuot apie makiažą ir drabužius yra labai paviršutiniška, mergaitiška ir nerimta, ir kad patys, ieškodami potencialios darbuotojos, nežiūrėtų rimtai į merginą, kuri kuria turinį apie pvz. makiažą (nebent, aišku, ir samdytų kažkam, susijusiam su makiažu, bet kalba buvo ne apie tai). Aš su jais nesutinku, kaip, manau, ir nesutiktų dauguma tų, kurios domisi makiažu ir panašiais dalykais, bet įtariu, kad tie žmonės, kurie yra nepratę prie panašių blogų ir video, galvotų būtent taip, kaip tie mano draugai. Aš, pvz. žiūriu tuos youtubo beauty video kasdien ir man tai atrodo labai normalu, įdomu ir naudinga, bet esu tikra, kad yra labai daug žmonių galvojančių priešingai. O kaip manai tu? Esi kadanors susidūrus su tokiu požiūriu, kad 'ai, čia ta, kur rašo apie dažus' ar pan.? Sunku išsireikšt normaliai, bet gal supratai:D

    ReplyDelete
  7. Labas, Marija, tikrai puikiai pažįstama situacija :) Žinai kodėl? Nes kone trejus metus pati buvau vyriškosios nuomonės pusėje šiuo klausimu - apie mano rašomą tinklaraštį tikriausiai žinojo arba pačios artimiausios draugės (ir tai ne su visomis jomis buvau linkusi plačiau kalbėti - nesu linkusi to daryti ir dabar). Man pačiai tai visuomet atrodė tarytum malonus hobis: vieni kolekcionuoja atvirukus, kiti renka briedžių skulptūrėles, o treti serga kosmetikos manijos liga :D Tiesa, tikriausiai dėl atvirukų pomėgio potencialūs darbdaviai neturėtų teisės nurašyti, tai kodėl turėtų dėl "šmutkių" viešumoje demonstravimo? (be abejo, čia jau stipriai priklauso nuo to, kokiu būdu visa demonstracija yra pateikiama, visgi tinklaraščių būna be galo skirtingų koncepcijų). Žinoma, visai kas kita, jei tinklaraščio rašymas iškeliamas kaip milžiniškos reikšmės darbas. O tada jau daug kas priklauso nuo to, koks tas tinklaraštis, kiek skaitytojų jis turi, kiek lankytojų per dieną apsilanko, kiek "verslo" jame cirkuliuoja. Šiuo klausimu galėčiau labai įdomiai padiskutuoti su tavaisiai vyrais - tikiu, kad šiuo klausimu esu daug pranašesnė, nei įprastą darbą dirbantis žmogus. Bet vėl visa tai labai priklauso. Aš pati iki šių metų nebuvau linkusi to viešai minėti. Ir vis dėlto, laikai keičiasi, pamažu net ir Lietuvoje visas tas blogerių bumas (savęs į juos niekas neįskaičiuoju, bet visgi kažkuria prasme ir aš priklausau jiems) įgauna kažkokią prasmę. Mano atveju viskas susiklostė labai juokingai - iš daugybės kandidatų į vieną svarbią vietą atrinko būtent mane vien dėl mano rašomo tinklaraščio (darbas susijęs su viešaisiais ryšiais, rašymu, žiniasklaida ir komunikacija), o kitas darbas atėjo labai keistai - po įrašo apie mėginimą darbintis naktiniame klube susipažinau su vienu labai įdomiu ir versliu žmogumi, po daugiau nei pusės metų jis rekomendavo mane kaip žmogų, išmanantį apie kosmetiką ir mokantį gerai rašyti ir štai jau antrą mėnesį prisidedu prie vieno veido priežiūros APPSO kūrimo. Ironiška, bet būtent tinklaraštis man atnešė visa tai, ką turiu. Tiesa, kartas nuo karto rašau į panele.lt portalą - vietą jame taip pat gavau dėl tos pačios priežasties.

    Ir nėra jokių abejonių, kad darbinimuisi banke nė vienas mano darbas neturėtų jokio įspūdžio, tačiau pagaliau pradėjau tikėti, kad galiu veikti tai, ką noriu ir kad pasaulyje yra daugiau specialybių nei tos įprastos.

    PS. Dėl savo pomėgio nuolat rizikuoju atrodyti paika, kvailoka, tuščia ar dar kokia nors "nieko verta", tačiau su tokiu požiūriu bendraujant su manimi tiesiogiai dar neteko susidurti, tad darau prielaidą, kad normaliam žmogui tinklaraščio rašymas ar domėjimasis kosmetika niekaip negali pakenkti. :)

    ReplyDelete

© 2016 Kotryna Uogintaite