10.5.15

Pirmas kartas dėvint spalvotus kontaktinius lęšius

               (Kairėje: akis su  ColourVUE BigEyes AQUA 15mm lęšiu. Dešinėje: natūrali akių spalva be lęšių)

Buvo laikai, kuomet prastą regėjimą galėjome nurašyti kasdieniam korekcinių akinių nešiojimui. Visi, turintys prastesnį regėjimą, buvo priversti iki gyvenimo galo ant nosies nešioti stiklinius akinius, kurie neretai pakeisdavo visą žmogaus kompleksiją bei veido bruožus. Vėliau, metams bėgant, atsiradę kontaktiniai lęšiai užėmė didžiąją dalį korekcinės regos rinkos. Pamažu įprastus klasikinius akinius pradėjo keisti ne tik bespalviai lęšiukai, tačiau ir spalvą gyvinantys ar visiškai kitą atspalvį suteikiantys lęšiai. O prastesniu regėjimu besiskundžiantys žmonės galėjo džiaugtis turintys galimybę džiaugtis ne tik puikiu regėjimu, bet ir pakitusia/pagyvėjusia akių rainelės spalva.

Džiugu, kad gerai matantys žmonės šiuo atveju nuskriausti neliko - pardavimuose atsirado neutralaus stiprumo priemonės, tinkamos akių spalvos sodrinimui ar akių rainelės didinimui kosmetiniame kontekste. Kitais žodžiais kalbant - atsirado galimybė lęšius dėvėti dėl grožio. Pastarieji - skirti kasdieniam dėvėjimui, vidualiai didinantys akies diametrą bei suteikiantys žydrą spalvą (mano natūrali akių spalva artima žydrai, tad didelio skirtumo šiuo atveju nebuvo).

Įsigyjant lęšius pirmą kartą itin svarbu atidžiai išklausyti visą naudojimosi instrukciją, kurią suteikia kompetetinga pardavėja konsultantė - lęšius liesti tik švariomis,  dezinfekuotomis rankomis, po kiekvieno panaudojimo keisti lęšių vandenį, nemiegoti su šiais, jei jie skirti dieniniam naudojimui, atsižvelgus į galiojimo trukmę nenaudoti lęšių ilgiau nei numatyta aprašyme. Periodas skaičiuojamas nuo lęšių pakuotės atidarymo dienos, o ne nuo panaudotų kartų.

Pripažinsiu - pirmą kartą kišant pirštą į akį jausmas toks, kokio gyvenime patirti dar neteko, tačiau entuziazmas ir smalsumas pamatyti save kitokiomis akimis buvo didesnis už mintį, jog teks rakinėti savo pačios akį bei leisti jai priimti antikūnį. Prisiminus geriausios draugės vargus pirmą kartą įsidedant kontaktinius lęšius (tais laikais visas ritualas jai užtrukdavo apie pusę valandos) buvau nusiteikusi kantriai sėdėti prie veidrodžio gerą valandą. Mano laimei tiek sėdėti neteko - pakako pripratinti akies obuolį prie fizinio kontakto, o lęšiui pasiekus akį, šis savarankiškai nuslydo bei apgaubė visą akies rainelę. Pastarųjų išėmimas sudėtingas atrodė geras penketą minučių, vėliau visa išsiėmimo procedūra gavosi savaime.

Vienas labiausiai rūpėjusių klausimų - makiažo aplikavimas dėvint kontaktinius lęšius. Makiažą (taip pat ir dieninį veido kremą) reikėtų aplikuoti PO lęšių įdėjimo, tačiau valyti šį (ypatingai akių kosmetiką) reikėtų pašalinus šiuos iš akių. Rekomendacijose taip pat išskiriama vengti vandeniui atsparios kosmetikos (patekęs ant akies šis labiau prilimpa prie lęšio), taip pat minimi aliejaus pagrindu pagaminti valikliai, galintys pakenkti lęšiams bei akims.

Reikėtų vengti neaiškios kilmės bei reputacijos lęšių gamintojų ir platintojų (pastaruoju metu vis populiaresni tampa lęšių aparatai prekybos centruose, kuomet skirtingų dioptrijų bei spalvų lęšiųs galima įsigyti nesikonsultuojant su specialistu, taip pat netikrinant pirkėjo amžiaus). Vienas saugiausių lęšių platintojų pasirinkimo būdų - asmeninės rekomendacijos. Aš saviškes rekomendacijas gavau iš draugės, lęšius gerilesiai.lt internetinėje parduotuvėje perkančios jau daugiau nei dešimtį metų. Nusivilti iš tiesų neteko - puikus aptarnavimas, aukštos kokybės prekė bei malonus bendravimas. Už tinkamus lęšius teks pakloti apie 20 € (abiems akims, mat šie parduodami atskirai, ko gero dėl galimybės pasirinkti skirtingo stiprumo lęšius), o dėvėti juos galima iki trijų mėnesių. Panašu, kad vasarą galėsiu džiaugtis ne tik žydromis, bet ir didelėmis akimis.

Spręsti, ar verta dėvėti kontaktinius lęšius tik dėl dekoratyvinių sumetimų teks kiekvienam asmeniškai. Tačiau galimybė savo įvaizdį pagyvinti ne tik įspūdingu veido makiažu, bet ir išraiškinga akių spalva - jau didelis privalumas.

7 comments:

  1. bijociau priesiliesti prie akies, vinintelis sis dalykas atgraso nuo lesiu :(

    ReplyDelete
  2. Kaip tik ketinau ir aš rašyti savo tinklarašty apie spalvotus lęšius. :) Pati turiu regėjimo problemų, todėl ar taip, ar taip turėčiau juos nešioti (arba akinius), bet vos prieš kokią savaitę pasiryžau pabandyti ir spalvotus. Šiaip turiu žalias akis, bet visada žavėjo tamsiai rudos, beveik juodos, tai ir pati stačiai nėriau pasirinkdama juodą spalvą irgi iš ColorVUE 14mm diametro (štai taip atrodau: http://bit.ly/1JzR8Gq :D). Aplinkiniai sako, kad kaip apsėsta demonų ar gerai žolės apsirūkiusi, bet man pačiai tai LABAI patinka efektas! O ir tu, Kotryna, atrodai labai gražiai, paryškina natūralią spalvą. :) Anksčiau buvau prieš žalius/mėlynus lęšius, nes kiek matydavau, jie atrodydavo labai nenatūraliai ir ryškiai, bet tavieji tikrai labai žavūs. :)

    ReplyDelete
  3. Lambofgod, tas pats dalykas mane tiek laiko laikė už rankų :) Tačiau labai susikaupus daug dalykų galima pasiekti. Ne išimtis ir kontaktiniai lęšiai :)

    ReplyDelete
  4. Summer, nuostabiai atrodai ir su lęšiais ir be jų :) Tiesa, tas nenatūralumas paprastai manęs irgi itin nežavi, tačiau kaip įvaizdžio detalė gali labai gerai pasitarnauti :)

    ReplyDelete
  5. O šie man taip pat geri lęšiai. Jūsų akys atrodo stulbinančiai su jais. :)

    ReplyDelete
  6. Anonymous20.8.17

    Tikrai labai gražūs lęšiai. Gal dr. Lensor?

    ReplyDelete
  7. Monika28.8.20

    Aš kartais irgi nešioju spalvotus kontaktinius lęšius, visgi daug išbandžiau ir ne visi mano akims tiko. Aišku man patinka spalvoti lęšiai, kad pakeiti įvaizdį, matai kaip draugės, kolegos kitaip reaguoja, tai kažkaip per ilgesnį laiką atsirinkau, tai kas man patinka, nevargina akių bei kur geras kainos ir kokybės santykis.

    ReplyDelete

© 2016 Kotryna Uogintaite