30.4.17

Asmeniškumai: arba palikite riebalus ramybėje

Vis dažniau girdint ir matant lietuvos socialinių platformų gigantams ar prijaučiantiems kalbant apie įvairiausias dietas, svorio mažinimo būdus ir programas ar, visų blogiausia, svorį reguliuojančias ir jį mažinančias arbatas dar kartą apie svorį ir teisingą jo sampratą pakalbėti norisi ir man pačiai. Tad šį kartą tinklaraščio įrašas apie tai, kodėl nė vienam ir mūsų nereikėtų laikytis jokios dietos ir ratu apeiti visus tinklaraštininkus, propoguojančius dietą ar dietinius produktus (teiginys netaikomas sporto atstovams ir sportu užsiimantiems bei savo gyvenimą rodantiems atletams).

Kaip žinia, pačioje tinklaraščio karjeros pradžioje, dar trinant gimnazijos suolą, teko nemažai kalbėti bei socialinėse erdvėse savo sergančia nuomone apie svorio metimo būdus ir svorio bei sveikatos sampratą dalintis pačiai (straipsnis čia ), dėl pastarojo nuoširdžiai atsiprašau ir raudonuoju kaskart šį prisiminusi, tad visą paaiškinimą galima rasti dar prieš pusmetį parašytoje "anoreksikės išpažintyje" (straipsnio tęsinys čia).

Smalsaujate, kaip gyventi buvusiai anoreksikei sekasi šiomis dienomis? Kuo puikiausiai. Nes per eilę metų pavyko atsikratyti visais žmonėmis, kurie dailų kūną vertina kaip svarbiausią matavimo kriterijų, o taip pat pavyko "išaugti" iš maisto buvimo priešu epochos. Dar geriau - pagaliau pavyko rasti ramybę savame kūne ir save priimti tokią, kokia esu, su riebaliukų rinke ties pilvu atsisėdus, gerokai "atkačialintomis bickėmis" nuo pernelyg dažno sporto ir maisto pertekliaus ir kaip niekuomet aštriai veikiančiomis smegenėlėmis, kurios mėgaujasi kiekvienu nauju pyrago kąsniu. Ir žinote ką? Man visiškai neįdomu, jei kažkas iš aplinkinių laiko mane pilna. Nes mano kūnas - mano reikalas, kuris neturėtų jokiu atveju tapti aplinkinių diskusijos objektu. O juo labiau- savas kūnas neturėtų tapti priežastimi save menkinti ar nekęsti.

Kad ir kaip bebūtų gaila ir apmaudu, daugelis suaugusių ir subrendusių personų vis dar viešai gvildena svorio metimo ir dietų tematiką, gadindami jaunų žmonių grožio kulto sampratą ir darkydami vidinį pasitikėjimą savimi.

PALIKITE RAMYBĖJE SAVO KŪNO IR KITŲ ŽMONIŲ RIEBALUS. Riebalų turime visi ir visur. Pastarųjų susikaupus pilvo srityje atsisėdus nereikėtų imtis pačios kvailiausios pasaulyje sugalvotos dietos. Nedidelis riebalų kiekis apsaugo kūną nuo šalčio ir išorinių pažeidimų. Riebalų ir raumenų masės dėka išvengiame nemalonaus pojūčio gulint vonioje, kuomet visi kaulai tiesiogiai remiasi į kietą vonios pagdindą (o to, patikėkite, nė vienai nelinkėčiau, nes skausmas nežmoniškas).

PRIIMKITE SAVO KŪNĄ užuot bandę ieškoti naujų dietų tam, kad taptumėte kitu, idealesniu ar tobulesniu žmogumi. Žmogui, norinčiam pradėti naują dietą ir eilinį kartą planuojančiam atsikratyti nereikalingų kilogramų visų pirma reikėtų gerokai atkaršti kailį ir į dantis sukišti porą knygų, mat problema dažniausiai ne kūno riebaluose, o smegenų nepakankamume. Nepamilsite savęs numetusios penkių kilogramų jei nemylite tokios, kokia esate dabar.

SPORTUOKITE TAM, KAD MĖGAUTUMĖTĖS GYVENIMU, o ne bandytumėte atsikratyti papildomų kilogramų. Sportas neturėtų būti prievolė ar katorga, tačiau turėtų palengvinti ir praskaidrinti kasdienį gyvenimą. Sporto metu išsiskiriantys hormonai turėtų padėti koncentruotis kasdieniuose darbuose. Sportas - tarytum terapija, po kurios galima kur kas lengviau pažvelgti į užklupusius gyvenimo sunkumus. Tuo tarpu sporto (ir subalansuotos mitybos) derinys, kaip pasekmę, gali atnešti ir vizualius rezultatus. Tačiau pastarieji JOKIU BŪDU neturėtų būti sporto motyvacijos tikslu.

SVEIKAME (Gražiame) kūne - SVEIKA (graži siela) - kurį laiką galvoje besisukanti graikų senovės išmintis turi daug tiesos. Norint prižiūrėti savo emocinę būklę būtina rūpintis savo kūnu. O ko mūsų kūnui reikia? BALANSO ir pilnatvės. Mūsų kūnas - nepaprastai gudrus sutvėrimas, nemėgstantis badavimo ar idiotiškų miltelių. Jam reikia normalaus ir subalansuoto maisto, negana to, jam reikia atitinkamo maisto kiekio tam, kad šis galėtų funkcionuoti ir aprūpinti mūsų smegenis reikalingais vitaminais, o šie - užtikrintų mūsų smegenų darbo efektyvumą.

Tad nesivarginkite sužavėti tų, kurie rūpinasi tik savo kūno grožiu. Iškreipta gržio ir sveiko kūno samprata byloja apie smegenų nepakankamumą mąstančiojo galvoje. Puoselėkite save visais įmanomais būdais - iš išorės ir vidaus. Skaitykite, domėkites, diskutuokite jums įdomiomis temomis su išsilavinusiais ir edutiškais žmonėmis, užsiimkite sau miela veikla ir mėgaukitės gyvenimu. Atėjus vidinei ramybei bei harmonijai pastaroji atsispindės ir jūsų fizinėje būklėje. Ir ne, mums NEREIKIA tilpti nei į XS, nei į S, nei į bet kokį kitą dydį. Tik jūsų kūnas žino, koks dydis yra tinkamas Jums.

Bučkiai,
Uogintaitė

4 comments:

  1. Jooo, galiu labai pritarti. Pati kovoju jau kelis metus, tik man atrodo ne su savo riebalais, o su savim pačia. Gaila, kad visuomenėj vis tiek dar priimta, kad reikia būtų kuo kūdesnei su milžinišku užpakaliu ir tada būsi laiminga, populiari ir patenkinta gyvenimu. Ir neduok dieve pleže pasimatys tavo drebančios leškos, gi, o siaube! Bet daugiau tokių įrašų ir galbūt kada kas pasikeis. Ačiū :)

    ReplyDelete
  2. Koooookios geros mintys! Kaip nusibodo tos dietos ir visokie liekn4ti skatinantys įrašai! Lieknėji, tai lieknėk, bet tikėtis, kad skaitytojas įsigys narystę, tavo įrašų paskatintas, kažkaip man atrodo keistai ;)

    ReplyDelete
  3. Visiškai su Tavim sutinku. Dieta dažnai yra labai naudinga, pvz., kai organizmui reikia atsistatyti. Bet svarbiausia yra priimti save tokią, kokia esi, o tik paskui jau galvoti, ką gali pakeisti.

    ReplyDelete
  4. Jau ilgai esu Tavo skaitytoja. Ir džiaugiuosi, kad pagaliau ir šią temą aprašei. Bravo – galvoju, kad tema yra labai plati ir gali ja tęsti sekančiuose serijos įrašuose. Negaliu sulaukti.

    ReplyDelete

© 2016 Kotryna Uogintaite