18.11.12

APŽVALGOS: COCTAIL SPLASH CRANBERRY BY MARC JACOBS

Daugiau nei pusę metų negaliu išsirinkti tinkamo kvapo, kuriuo norėčiau kvepėti ilgiau, nei keletą minučių ir kuris, savo egzistavimu, neerzintų mano uoslės bei nedirgintų nervų sistemos. Kad ir kaip stengiausi išspręsti šią problemą, kuo toliau, tuo labiau jaučiu savo padidėjusį jautrumą bet kokiems kvepalams ir jų skleidžiamiems kvapams. Net ir tie, kuriuos pauosčius, norisi juos pauostyti antrąsyk, užsipurškus ant kūno ir pabuvus bent pusdienį, vėliau ima erzinti, negana to, pradeda skaudėti galvą ir pykinti. Nors kvepalai, kuriuos naudoja aplink mane esantys žmonės, manęs visiškai nedirgina, tačiau žinau, kad pati jais kvepėti ir gerai jaustis negalėčiau.
Visiškai netikėtai prieš daugiau nei du mėnesius atsidūriau Panoramoje įsikūrusioje parduotuvėje  Crème de la Crème  be jokio rimtesnio išankstinio tikslas. Tiesą sakant, vienintelė tikra priežastis tąkart buvo konsultacinė, padėti vienai pažįstamai išsirinkti naujus kvepalus. Žinoma, atradus keletą tinkamų kvapų ši pasinėrė į jų lyginimą, kuriame pašalinis žmogus jau nebegali patarti, tai pernelyg individualu. Tad likusį laiką išnaudojau asmeninėms kvepalų paieškoms, kurios, kad ir kaip bebūtų keista, buvo visiškai sėkmingos. Visai netyčia atradau kvapą, kuris idealiai atitiko mane, kuriuo kvepėti norėjau tiek dieną, tiek naktį, tiek visą likusį savo gyvenimą. Apimta visiškos euforijos, parodžiau jį draugei (vėliau ir mamai), o šios tik nusijuokė ir pasakė, kad kvapas kaip prabangaus tualeto gaiviklio: eilinis citrusinis, be jokių įmantrybių. Vis dėlto, kvepalai neišėjo iš galvos ilgą laiką, tačiau ten jie ir liko, mat kaina pasirodė šokiruojanti. Kad ir kaip norėčiau, 600lt už kvepalų buteliuką mokėti negaliu. O gaila.
Vis dėlto, jei kada nors gyvenime pagausiu fortūną ir gausiu papildomą milijoną pinigų asmeninėms reikmėms,  šie kvepalai bus pirmasis pirkinys.
Panaši fortūna šyptelėjo praėjusį savaitgalį, Panoramai švenčiant n-tąjį savo gimtadienį, kurio metu visos parduotuvės savo pirkėjus lepino gausiomis nuolaidomis, akcijomis ir dovanėlėmis. Ironiška, bet kuo didesnė kaina, tuo didesnę pinigų sumą galima sutaupyti perkant, tad pusiau ketindama pirkti, pusiau retoriškai svaičiodama, nudardėjau į Panoramą. Nudžiugau, sužinojusi, kad kone visiems Crème de la Crème gaminiams taikoma 25 procentų nuolaida. Galvoje jau sukiojosi planas chuliganas,  tačiau prastovėjusi gerą pusvalandį prie savo garbinamo Kotryniško kvapo, sužinojau, kad būtent tiems kvepalams nuolaida netaikoma. Žavu. Ir vėl likau it musę kandusi. Beliko tik guosti save, kad bet kokiu atveju, su nuolaida, ar be jos, tokius pinigus mokėti už kvepalus yra visiška beprotystė.
Tačiau ties šiuo nusivylimu istorija nesibaigė. Galiu kaltinti likimą, galiu dėkoti gyvenimui, tačiau faktas lieka faktu, kad radau kiek pigesnę, tačiau tikrai ne prastesnę alternatyvą, kuria ketinu naudotis ateinančius metus tol, kol jos resursai bus išnaudoti. O tai, drįstu teigti, įvyks negreit, mat naujųjų kvepalų tūris gigantiškai didelis. Pagaliau galiu džiaugtis naujai atrastu kvapu.

Marc Jacobs Cranberry tai limituoto leidimo purškalas, išleistas 2011 metų vasaros kolekcijoje, kurioje buvo pristatyti trys nauji kvapai: curacao (paieškojus informacijos paaiškėjo, kad šis kvapas įkvėptas apelsinų skonio likerio, gausiai paplitusio Karibų saloje Curacao), imbiero ir spanguolių. Pastarosios pasirodė labiausiai patrauklios, dėl savo uogoms priklausančių savybių, tačiau tuo pat metu ir uogoms nebūdingo stiprumo, kartumo ir.. vyriškumo.
Jei reikėtų apibūdinti kvapą, viršutinę natą geriausiai apibūdina vaisių ir šviežios medienos dvelksmas.  Kiek mažiau procentų kvape užima muskuso ir citrusinių vaisių kvapas, galiausiai viską vainikuoja kur buvus kur nebuvus rūgštuma. Kvepalų kūrėjas Richard Herpin šį kvapą išrado sumaišęs spanguolių, mandarinų ir apelsinų ekstraktą su sausmedžiu, raudonaisiais serbentais, muskusu ir mediena. Bendras kvepalų kvapas visiškai neutralus, be jokių užuomazgų į moteriškumą (atitinkamai ir vyriškumą), tad idealiai tinka tiek vyrams, tiek moterims. Paklausus vyriškos nuomonės sužinojau, kad kvapas iš tiesų idealiai atitinka tiek vyriškuosius, tie moteriškuosius standartus.
Kvapas tikrai nėra ypatingai sunkus, tad geriausias jo naudojimo laikas - diena, o idealus metų laikas - vasara. Kaip žinia, didžioji dalis citrusinių ir medienos kvapų nėra linkę išlikti dienų dienas, tačiau manęs ši žinia negąsdina ir aš esu pasiryžusi priimti iššūkį šių kvepalų naudojimui žiemos periodu.
Ne mažiau nei ekstraktų pasirinkimas, mane pribloškė ir buteliuko dydis bei talpa. Šį kvapą galima įsigyti tik 300 ml talpos pakuotėje, tačiau priešingai, nei didžioji dalis Marc Jacobs kvepalų, kaina nėra tokia didelė. Už 300ml kvepalus tektų pakloti 68 dolerius (apie 183 litus), taigi 100ml to paties kvapo kainuoja 23 dolerius (apie 62 lt.) tuo tarpu standartinės Marc Jacobs kvepalų kainos gerokai didesnės, už 100ml Marc Jacobs Oh Lola tektų pakloti 350 litų. Apsimoka? Akivaizdu, kad taip.
Vienintelis minusas yra tai, kad nei šių, nei kitų limituoto leidimo kvapų Lietuvos kosmetikos parduotuvėse įsigyti nepavyks, tad už siuntimą gali tekti pakloti papildomą pinigų sumą, o nežinant kvapo ir neturint galimybės jo išmėginti ant savo kūno, visuomet yra nemaža rizika, kad kvapas "netiks prie asmenybės"
Be abejonės pliusą turiu duoti nuostabiam kvepalų buteliuko dizainui. Būdama jaunesnė kvepalus visuomet rinkdavausi pagal pakuotę. Žinoma, nereikia naiviai tikėtis, kad pakuotės grožis yra svarbiausias kriterijus kvepalų rinkimuisi, tačiau neabejoju, kad parduotuvėje uostyti įprasta tuos kvapus, kurių buteliukai patraukia dėmesį. Į neišvaizdžius buteliukus nė nekreipiama dėmesio (tik žinoma šioje vietoje reikėtų stabtelėti ir priminti, kad "išvaizdus buteliukas" ar "patraukli pakuotė" yra visiškai subjektyvu, tad jei vieno dizaino kvepalų išvaizda nepriimtina vienam žmogui, kitam gali pasirodyti itin patraukli). Taip pat reikėtų pripažinti, kad pakuotės, į kurias kreipdavau daugiausia dėmesio ankščiau, dabar neatrodo tokios patrauklios ("kuo daugiau rožinės, tuo geriau"). Šiuo metu labiausiai akį traukia paprastos ir primityvios formos.
Bet kokiu atveju aš savo naujaisiais kvepalais esu itin patenkinta ir vis dažniau galiu džiaugtis išsiugdžius idealią uoslę pirkiniams, tad tiek kosmetiką, tiek kvepalus, tiek drabužius ar avalynę galiu pirkti nė nesimatavus ir netikrinus. Kad ir kaip dažnai pykstu ant savęs dėl nuolatinių pirkinių, akivaizdu, kad pirkimo įgūdžiai gali padėti apsisaugoti nuo netinkamų pirkinių ir bereikalingo pinigų mėtymo į balą.

15 comments:

  1. Pati irgi labai ilgai ieškojau patinkančių kvepalų, kai vieni baigėsi ir nebesinorėjo tokių pačių pirkti. Ir, koks sutapimas, irgi ties Marc Jacobs apsistojau, "Dot" :))

    ReplyDelete
  2. Gintare, puikus pasirinkimas, man jie iš pirmo įkvėpimo taip pat neblogą įspūdį paliko, tačiau įsiuosčius labiau supratau,kad jie - ne man :D

    ReplyDelete
  3. kaip noreciau pauostyti taviskius!! :) as saviskius seniai zinau, mis dior cherie zalsvi (patys lengviausi) :) tobulas kvapas.. o laikui begant atradau ir kitu, trussardi Donna. Bet kvepalai isties individualus dalykas.. gavau dovana, escados kvepalus, kuriu tiesiog negaliu naudoti, nes taip beprotiskai erzina, kad baisu..tai taip ir stovi :) tad puikiai tave suprantu! beje, buteliuko dizainas isties superinis.

    ReplyDelete
  4. Milda, iš tiesų dovanojant kvepalus yra maždaug 90proc tikimybė, kad kvapas nepatiks,kad ir kaip gerai žmogų pažįsti, kartais žmogus su savo kvepalų poreikiais gali nustebinti pats save, ką jau kalbėti apie aplinkinius :)
    Tiesa, trussardi Donna kvapo nepamenu, reikės kada pauostyt :)

    ReplyDelete
  5. Oho, buteliukas toks, kad galima naudoti vietoj stiklainio agurkams vakuoti. :D Asmeniškai nepamenu, kada paskutinįsyk pirkau sau kvepalus, kadangi gaunu jų dovanų, tad dabartinėj jų krūvoj nėra nė vieno pirkto pačios. Tačiau gal ir gerai, kadangi kvepalams nesu išranki dėl savo prastos uoslės: man visi kvepalai kvepia ar dvokia vienodai. Teko neseniai su mama ieškoti jai kvepalų, tai galiu pauostyti dvejus kvepalus ir jau tretieji man kvepia kaip pirmi du. Taigi, man dovanoti kvepalus nėra sunku, nes man viskas kvepia vienodai. O ir sutaupau laiko - nereikia pačiai jų rinktis. :D

    ReplyDelete
  6. Ieva, tokiu atveju esi tikras laimės kūdikis :D Kai buvau jaunesnė, niekaip nesuprasdavau, kokia prasmė pirkti daugiau nei 100 LT kainuojančius kvepalus, man jie visi kvėpdavo daugiau mažiau panašiai. Dabar ne tik matau, bet ir jautri kai išpopinta mergiotė tapau, nors ankščiau tokių problemų kvepalų pasaulyje neturėjau. Bet kokiu atveju, mažas išrankumas kvepalams - vien privalumai :) O kai netenka jų pirkti iš savo kišenės - dar ir pinigų taupymas :D

    ReplyDelete
  7. Man jokie kvepalai nepatikdavo ir nepatinka, visi jie smirdi arba tiesiog dar nesu radus tobulų, bet neieškau ir net nesinori.
    }

    Be to, ne ankščiau, o anksčiau rašosi ;)

    ReplyDelete
  8. Luna, na toks atvejis ne mažiau patrauklus, jokių problemų nesukelia :D Ačiū už pastebėjimą, čia arba žioplumo arba neišmanymo klaida :)

    ReplyDelete
  9. Uzkliuvo akys, kad cia EDT.

    As kazkaip visad stengiuosi pirkti EDP, nes bijau,jog kvapas 'nesilaikys', esu megeja gaiviu, vaisiniu kvapu, o ju problema ta, jog , kad ir EDP turi piltis kibirais.

    Idomu, butu suzinoti, kokie atsiliepimai laiko isbuvimo atvzilgiu apie siuos kvepalus?

    O beje kaip pavyko juos pauostyti, jei Lietuvoje nera tokios galimybes? :)

    ReplyDelete
  10. Anonymous22.11.12

    "vis dažniau galiu džiaugtis išsiugdžius idealią uoslę pirkiniams, tad tiek kosmetiką, tiek kvepalus, tiek drabužius ar avalynę galiu pirkti nė nesimatavus ir netikrinus." - tą atspindi Jūsų parduodamos kosmetikos ir daiktų kiekis MD :) Nors matyt ta uoslė yra išugdoma per ne vienerius metus :)

    ReplyDelete
  11. Anyžiai, dažniausiai, kiek man teko pastebėti, didžioji dalis limituoto leidimo kvepalų, yra EDT. Ypatingai tie, kurie yra skirti vasaros laikotarpiui, nemanau, kad orientuoti į sunkumą ir EDP. Tiesa, šie kvepia daug stipriau, nei kad aš esu įpratus užuosti iš EDT pusės, galbūt dėl to, kad kvapas nėra toks vaisinis, daugiau medienos, muskuso ir, kaip aš mėgstu išsireikšti "vyriškumo".

    O dėl kvapo pasirinkimo, tai rizikavau. Pirkau neuosčiusi :)

    ReplyDelete
  12. Anonime, iš tiesų taiklus pastebėjimas, tiek pirmasis, tiek antrasis. Tiesa, antrasis paaiškina pirmojo egzistavimą. Ir tikiuosi, kad ateinančiu metu nebeturėsiu ko paduoti, naudosiu tik tai, ką mėgstu, o pirksiu tai, kas reikalinga. :)

    ReplyDelete
  13. Jovita25.11.12

    Sveika :)
    tavo nuomone, šis kvapas "žiemiškas"?

    ReplyDelete
  14. Sveika, Jovita:)
    nemanau, kad jis žiemiškas. Tačiau taip pat negalvoju, kad jis vasariškas. Man jis kvepia labai unikaliai ir kvapas (jei žmogui jis priimtinas, nes kvepia iš tiesų keistai), tuomet galimas tiek vasaros, tiek žiemos periodo naudojimui. Tiesa, įdomesnis klausimas, ar žiemą jo kvapas bus pakankamai intensyvus, kad jaustųsi. Manau didžioji dalis kvepalų susiduria su šia problema :)
    Panaudosim - pamatysim .

    ReplyDelete

© 2016 Kotryna Uogintaite