19.9.11

PAPLEPĖJIMAI: PROTINGAS TAUPYMAS

Kiekvienam iš mūsų aktualūs finansai. Dažnai žmonės net nejausdami išleidžia didžiules sumas pinigų menkniekiams ir visiškai nenaudingiems dalykams. Jau nebe pirmą kartą girdžiu klausimų apie tai, kaip man pavyksta "tiek visko gauti" ir panašiai. Tikriausiai tiesiog buvau (ir esu) auginta kiek kitaip, nei daugelis ir turiu kitokį požiūrį į pinigus ir daiktų naudingumą. Gal kažkam toks požiūris pasirodys iškrypęs, tačiau neabejotinai tai padeda sutaupyti, o sutaupytus pinigus paskirstyti ten, kur man atrodo naudingiausia. Žinoma, kol kas prisideda ir tai, kad gyvenu su tėvais ir visi pinigai nėra mano pačios. Bet kokiu atveju, mano manymu, yra labai svarbu išmokti valdyti savo finansus kuo jaunesniame amžiuje. Pinigus gaudavau nuo penktos klasės, po penkis litukus per savaitę. Nepatikėsit, bet net ir tuos pinigus sugebėjau taupyti. Gal tai įgimta, tačiau daug ties tuo dirbant, neabejotinai galima pasiekti neblogų rezultatų. Pateiksiu keletą patarimų kaip ir kur galima sutaupyti pinigų (kuriuos vėliau galima paversti stulbinama rankine ar kitu, pusę gyvenimo santaupų prašančiu daiktu).

Maistą darytis TIK namuose
Į miestą eiti pavalgius ir pagėrus (kad nesinorėtų aplankyti naujai atsidariusių kavinių)
Rankinėje nešiotis vandens buteliuką (nebūtina kaskart pirkti naujo, juk galima jį papildyti paprastu namų vandeniu)
Visuomet planuoti savo laiką, kada ir kiek planuojate būti namuose
Nepatinkantį daiktą grąžinti į parduotuvę, o ne numesti giliai į spintą, jei artimiausiuose planuose jo naudoti nepavyksta (taip susitaupys ir laisvos vietos namuose)
Einant į maisto prekių parduotuvę turėti sąrašiuką ir griežtai jo laikytis
Prieš einant į maisto parduotuvę apžiūrėti internetinius puslapius arba kaininius leidinius, išsiaiškinti, kur vienas ar kitas produktas šiuo metu yra pigiausias (kadangi didžiosios maisto parduotuvės labai stipriai konkuruoja tarpusavyje, dažniausiai tai labai naudinga pirkėjams)
Tualetinį popierių pirkti tada, kai jam yra didelė nuolaida, o ne tada, kai jo pritrūkstat (sutaupysit ir pinigų ir nepatogumų). Šis sakinys galioja ir kitiems pirkiniams, kurie negenda ir jų visuomet reikia. Tiesiog mąstykit plačiau ir į ateitį. Numatykit, ko jums gali prireikti ne tik artimiausiu metu, bet ir vėliau. Jei šiuo metu to daikto nereikia, o nuolaida didelė, pamąstykite, gal vis viena greit jo prisireiks (tik atsargiai, nepersistenkite. Kitokiu atveju turėsite namus, apkrautus nereikalingais daiktais.)
Paieškokite pigesnės kirpėjos, paprašykite draugės, kad dažytų jums plaukus. Šiais laikais plaukų dažymas pasidarė visiškai elementarus, tam nereikia būti dideliu specialistu (asmeniškai aš kas mėnesį nudažau mamą, močiutę ir tris drauges. Jei gyvenimas nenusiseks, galėsiu būti plaukų stiliste)
Manikiūrus/pedikiūrus/veido/kūno procedūras darykitės namuose.
Rašykitės visas mėnesio išlaidas (taip, skaitosi net tas kavos puodukas, kurį pirkote mieste). Geriausia būtų rinkti čekiukus, o mėnesio gale išbraukyti tuos dalykus, kurie nebuvo būtini. Kitą mėnesį stengtis jų išvengti
Žurnalus skaitykit parduotuvėj ( :D ), o naudingos informacijos ieškokite internete
Į kiną - tik per Yomayo. Kitus filmus galima pasižiūrėti internetu.
Rūbus pirkite internetu, apėję visas savo miesto parduotuves ir pasvėrę,kad šiuo metu yra naudingiausia. Net ir internetinėse parduotuvėse ieškokite geriausių pasiūlymų. (Naujoms kolekcijoms taip pat būna akcijų)
Pinigus stenkitės laikyti popieriniais banknotais (kortelėje esantys labai greit išsinaudoja, o metaliniai taip pat greit "išeina" niekučiams. Tuo tarpu popierinių leisti nesinori)
Einant pasivaikščioti palikti piniginę namuose
Maistą stenkitės gauti iš močiutės daržo (sutaupysite pinigų, organizmas bus sveikesnis, o ir močiutė jausis laiminga, kad gali padėti)
 Kiekvienas turime pajausti, kur galime sutaupyti, o kas mus verčia išlaidauti. Tuomet, kai suvokiame, kur yra problema, reikia tiesiog valdyti situaciją. Jei situacija liks suvaldyta, piniginė liks dėkinga, o sąžinė švari, kad neišvaistėte paskutinių santaupų visiškai nereikalingiems daiktams. 
Papasakokite apie savo taupymo būdus :)

© 2016 Kotryna Uogintaite