1.3.12

ASMENIŠKUMAI: METAM KAILIUKĄ KARTU

Sveiki, pumpurėliai:) Visų pirma visus labai stipriai sveikinu su pirmąja pavasario diena. Banalu, bet man pačiai žiema visuomet asocijuojasi ne tik su tamsiausiu metų laikotarpiu, bet ir su depresija ir niūriom mintim. Džiugu, kad bent kalendorinę žiemą išvijom.Tikiu, kad greit pavasaris ateis ne tik į mūsų širdis, bet ir į kiemą. O kol saulė ne itin dosniai dalina savo spindulius ir tenka klampoti po pokštininkės žiemos paliktas pusnis ir klampynes, raginu visas susimąstyti ir susirūpinti savo fizine bei psichologine savijauta. Taip jau pasaulis surėdytas, kad pavasarį merginos susirūpina savo figūra, pradeda sportuoti, valgyti sveikesnį maistą. Kai kurioms pavyksta pasitobulinti, kitos lieka nusivylusios rezultatais ir tiesiog nuleidžia rankas po pirmosios nesėkmės. Taigi, bandom išsiaiškinti, kur glūdi mūsų problema, kurios norime atsikratyti.

1.Visų pirma pasisveriame, pamatuojame savo ūgį ir apsiskaičiuojame savo KMI (kūno masės indeksas)
2.Išmatuojame savo kūno apimtis (klubų, liemens, krūtinės) Apsiskaičiuojame save klubų ir liemens santykį (juosmens ir klubų apimties santykis daug tiksliau nei tradicinis kūno masės indeksas parodo galimybę patirti širdies smūgį).
3.Pasitikriname, kokio esame sudėjimo ir nusistatom PROTINGAS ribas ką savyje norime keisti
4. Užsivedam sąsiuvinį, kuriame kiekvieną rytą rašomės savo svorį (svertis reikia tik atsikėlus, negėrus, nevalgius, geriausia būtų be rūbų); galima rašytis kiek ir ko tą dieną valgėme ir apibendrintai keliais sakiniais tos dienos savijautą.
5. Planuojame savo fizinę apkrovą (tinka bėgimas, greitas ėjimas, šokinėjimas šokdyne, važiavimas dviračiu, riedučiais, pačiūžomis, plaukimas ir bet koks kitas aktyvesnis laisvalaikio užsiėmimas. Jei turite laiko, užsirašykite į sporto klubą: pasąmonę suveiks vien faktas, kad už sporto klubą mokate pinigus, tad nebus net minties jame nesilankyti).
6. Kiekvieną rytą pradedame dviem (pradžioje galima apsiriboti viena) stiklinėmis vandens (nuo vandens greičiau prasibudinsite, taip pat vanduo gerina viso organizmo veiklą, mažina ligų tikimybę, padeda odai ilgiau išlikti sveikai, švytinčiai ir elastingai).
6.1 Pasižiūrime į veidrodį, nusišypsome sau ir pasakome už ką save mylime (jei nemylėsim savęs, niekas kitas mūsų mylėti taip pat negalės).
7. Kiek prasibudinus padarome keletą mankštos pratimų , kurie išvaikys bet kokius miego likučius.
8. Pusryčiams renkamės sveikus, bet maistingus maisto produktus: kietai virtą kiaušinį, grikius, ruduosius ryžius (baltieji taip pat tinka, tačiau jie labiau apdoroti, o su apdorojimu pasišalina ir daugybė naudingų maisto medžiagų), avižinę košę (nors tikriausiai daug kas tikėjote, jog į košes sviesto dėti nereikia ar negalima, pasirodo, kad yra atvirkščiai: į košę įdėtas nedidelis gabalėlis sviesto padeda lengviau įsisavinti košėje esančius angliavandenius), vidutinio riebumo jogurtą, varškę (riebus jogurtas/varškė pernelyg kaloringi, o liesi neturi jokių naudingų medžiagų, negana to, yra siaubingo skonio, tad net nepajausite, kad kažką valgėte. Geriausia būtų natūralaus skonio, o jei skonis nepatinka, galima įmaišyti mėgstamų uogų ar vaisių. Uogienės geriau vengti, nes joje daug cukraus).
9. Išgeriame mėgstamiausios arbatos be cukraus (jau geriau šokoladas, nei cukraus gabaliukas). Aš rekomenduoju gerti žalią arbatą, nes ji geriausiai tonizuoja ir suteikia daugiausiai energijos. Taip pat nuolatos ją vartojant iš organizmo lengviau pašalinami šlakai, žalioji arbata pasižymi antioksidantinėmis savybėmis.
10. Priešpiečiams renkamės mėgstamiausią vaisių: grefrutą (pagreitina medžiagų apykaitą), apelsiną (gerina virškinimą, teigiamai veikia nervų sistemą), obuolį (valo organizmą, mažina cholesterolio kiekį kraujyje, mažiną riziką susirgti vėžiu, padeda palaikyti stabilų cukraus kiekį kraujyje), bananą (kalio šaltinis, svarbus širdžiai ir raumenų funkcijoms). Jei yra galimybių, pasiskaniname braškėmis, avietėmis, mėlynėmis, gervuogėmis ar kitomis uogomis. Nepamirštam, kad visi vaisiai taip pat turi labai daug fruktozės (cukraus) dėl to net ir juos reikia valgyti saikingai.
10. Prieš pietus išgeriam dvi stiklines vandens. Vanduo užpildys skrandį, tad mažiau norėsis valgyti, mažesnė apsivalgymo tikimybė.
10. Valgome sriubą (ne, grietinė ir duona nėra reikalinga).
11. Antrą patiekalą renkamės lengvą, tačiau maistingą: vištienos, kalakuto krūtinėlės, liesa malta kalakutiena, kardžuvė, upėtakis, menkė, lašiša, tunas, krevetės. Prie jų deriname daržoves: brokolius, šparagus, salotas, morkas, žiedinius kopūstus, šparagines pupeles, žaliąsias paprikas, grybus, špinatus, pomidorus, žirnius, briuselio kopūstus, salierus, artišokus, cukinijas, agurkus, svogūnus.
12. Pagal sąlygas įterpiame fizinio aktyvumo pratimų (aš renkuosi aerobiką: step dance, step interval, super sculpt, kūno dizainas, combat).
13. Pavakariams renkamės vidutinio riebumo pieno produktus, vaisius.
14. Vakarienei galime vaišintis maistingu baltyminiu maistu (tunu, balta mėsa, kiaušinis ir tt)
15. Užkandžiams skanaujame džiovintų vaisių (geriau, nei saldumynai) arba riešutais (be proto kaloringi, tačiau turi labai daug gerųjų aliejų, o priklausomai nuo rūšies, turi dar ir papildomų savybių) svarbiausia nepadauginti.
16. Vengiame miltinių patiekalų (batono, blynų, bandelių, barankų, sausainių, vaflių)
17. Stengiamės riboti nereikalingus maisto priedus (majonezą, pomidorų padažą, grietinę, druską). Juos galima keisti mažiau pavojingais ir daugiau naudingais (įvairiais aliejais, citrinos sultimis, prieskoniais)
18.1 Atkreipiame dėmesį į produktus, kuriuose yra itin didelis cukraus kiekis: taip, apribokime ir vaisvandenius. Juose daug nereikalingų kalorijų. Sulčių taip pat patariu vengti: pigesnėse daug cukraus, o net naturalių sulčių galima nesunkiai padauginti: jei 250ml stiklinei išspausti naudojami 2-3 apelsinai, geriau jau suvalgykite juos grynus. Gausite daugiau maistingų medžiagų, tiek pat kalorijų, o ir labai abejoju, ar sugebėsite įveikti tiek apelsinų, kiek jų suvartojate sultyse.
18.2 Kur įmanoma, cukrų stengiamės keisti medumi: nors ir saldu, bet bent jau naudinga.
19. Jei negalite gyventi be duonos, geriau rinktis duoniukus, ar bent jau duoną su riešutais, saulėgrąžomis, sezamo sėklomis. Jei dievinate makaronus, stenkitės juos valgyti be padažų. Po kiek laiko, mažinant porcijas, praeis noras iš viso juos vartoti.
20. Kaip be saldumynų? Tikriausiai gyvenimas pasidarytų nebe toks mielas, jei neleistumėm sau paties didžiausio malonumo. Tačiau pastebėkime, kiek jų valgome, pabandykime mažinti suvartojamą saldumynų kiekį. Pienišką ir baltą šokoladą rekomenduoju keisti juoduoju (iš pradžių gali būti neskanu, bet greit receptoriai pripranta prie naujo skonio ir pasidaro net skanu). Juodasis šokoladas gerina smegenų veiklą, jame mažiau chemijos, nes jis dažniausiai gaminamas iš didesnio kiekio kakavos, taip pat dėl savito skonio juo greičiau pasisotinama, nei kad baltuoju ar pienišku. Tad sumažėja "padauginimo" tikimybė. Galiausiai apribojus saldumynus organizmas iš viso nustoja jų reikalauti. Tereikia kelių lašelių kantrybės.

Pagrindiniai reikalavimai tikriausiai išsakyti, beliko keletas:
  • Mūsų kūnas - ne šiukšlių konteineris. Tai kodėl į jį norim kišti bet ką, kas pasitaiko po ranka, nepagalvodami, kokią žalą patys sau darome. Kas nutiko pasauliui, kad pats protingiausias sutvėrimas elgiasi kvailiau už patį bukiausią organizmą?
  • Visiškai atsisakius maisto organizmas ims dar greičiau kaupti riebalų atsargas, dėl to ne tik nenumesite, bet dar ir priaugsite svorio.
  • Būtina valgyti dar ir dėl to, kad nevalgant nevyksta medžiagų apykaitos procesas (tik 20proc jo priklauso nuo veiklos, o net 70proc nuo taisyklingai vartojamo maisto, dar 10proc. priklauso nuo kažkokių kitų veiksnių, kurių šiuo metu prisiminti niekaip nesugebu ;D)
  • Kartą paslydus supraskite, jog nesėkmė tik padeda toliau tobulėti ir nebauskite savęs už tai. Tiesiog toliau stenkitės. Juk stengiatės dėl savęs. Kūnas greit pajaus pokyčius ir atsidėkos jums geresne nuotaika, didesne energija ir padidėjusiu darbingumu.
  • Sportuokite tik tokiu atveju, jei jaučiate malonumą. Kitaip, atsainiai daromi pratimai neatneš maksimalios naudos, o ir laikas bei pinigai bus eikvojami veltui. Taip pat jei sportuoti nekenčiate, padidėja tikimybė po sporto persivalgyti (mat jausitės "nusipelniusios prisikirsti skanaus maisto")
  • Planuokite pirkinius iš anksto, į parduotuvę eikite pavalgiusios, kad nekiltų pagundos prisipirkti nenaudingų dalykų (liežuvis neapsiverčia kai kurių produktų vadinti maistu), taip pat geriau būtų namuose turėti kuo mažiau "blogų" prooduktų. Kuo mažiau pagundų, tuo ramiau gyventi.
  • Sutelkite dėmesį į daromą pažangą, o ne į absoliutų tobulumą. Pamirškit idealumo ir tobulumo sąvokas. Jos neegzistuoja. Svarbiausia, kad sulig kiekviena diena jūs darote pažangą. Galvokite ne apie tai, kiek jums nepavyko, o apie tai, ką padaryti pasisekė ir apie laukiančią dar didesnę sėkmę. Kai galiausiai ja patikėsite, ji pati pas jus ateis:) 

O čia maniškiai pakitimai

    26 comments:

    1. Perskaičiau su malonumu :). Šaunu, kad daliniesi su merginomis SVEIKAIS patarimais, nes kai kartais paskaitai lieknėjimo inspiracijų, tai tada ir kyla tavo jau įvardinta mintis apie protingiausią būtybę ;}. Dar prie tavo sporto patarimo pridėčiau, kad labai svarbu atrasti tą rūšį, kuri yra priimtina. Man, pvz., didžioji dalis "sportų" yra nepriimtina, tiesiog ne man, užtat plaukiot galėčiau nors kiekvieną dieną ;}

      ReplyDelete
    2. Valerina, pritariu Tau visu šimtu procentų :) Visų pirma mane net purto šiurpas, kai jaunos mergaitės gaudosi įkvėpimo iš tų panelių nuotraukų, kurios iš tiesų turi valgymo sutrikimų (gerai pasidomėjus, tokias atskirti tikrai nesunku). Juokinga, kad daug kas įkvėpimą mato ligoniuose ir nesuprantu kodėl: juk dar niekas nesigėrėjo žmonėm, kurie tarkim serga vėžiu dėl jų ligos, tad kodėl turėtumėm gėrėtis kitomis ligomis sergančiais (juolab, kad ta liga nusineša daugiausiai gyvybių, lyginant su kitomis psichologinėmis ligomis) O kas liečia sportą, TAIP TAIP ir dar kartą TAIP. Iš tiesų tada, kai svorį mečiau pati, apie jokį sportą nebuvo net minties, nes nelabai gerai jaučiausi, tačiau apnormalizavus mitybą, sportas tiesiog padeda jaustis energingai ir laimingai visą dieną. Kitu atveju geriau nė neverta pradėti sportuoti, jei tai žmogui tarsi prievolė

      ReplyDelete
    3. kaip man patinka tokie ilgi, ilgi tavo įrašai :)

      pati irgi pradėjau labiau rūpintis savo mityba ir nors sporto negaliu pakęst, tai stengiuosi nors daugiau judėt. tai jei reikia nueit į kitą miesto galą, niekada nevažiuoju su autobusais, o einu; dažniausiai lipu laiptais, o ne keliuosi liftu; ir šiaip, net jei niekur nereikia eit, vis vien einu, bent pasivaikščiot, kad tik judėčiau.
      irrr, jau beveik porą savaičių nebevalgau saldumnynų! ok, nedaug dar.. bet man, didelei šokolado mylėtojai, buvo gan sunku jo atsisakyt, bet va, tiek laiko jau nevalgiau nei jo, nei kito saldaus šlamšto ir žinok, visai nebesinori..

      ir kam jau kam, bet tau tai tikrai nemanau, kad reikia mesti kailiuką, nes ir taip pas tave jo laaabai nedaug :)

      ReplyDelete
    4. Erika, džiaugiuosi, kad prisivertei visą jį perskaityti :D Nežinau, kokių plieninių nervų mano skaitytojai, jei sugeba tokio ilgio mano rašymus perskaityti. Bet kokiu atveju, bet galo smagu :) Iš tiesų svarbu atrasti savo asmeninį būdą, padedanti išlikti energingam visą dieną. Nesvarbu, koks tas būdas: ar plušėti sporto salėje, ar šokti, ar žaisti judriuosius žaidimus, ar tiesiog daug vaikščioti. Svarbiausia jausti malonumą tai darant, o ne prieevolę. Lažinuosi, kad ir rezultatai bus geresni, ir savijauta pagerės :)

      ReplyDelete
    5. Ką aš galiu pasakyti? tik tiek, kad esi labai protinga mergina. Smagu, kad protini savo skaitytojas ir daliniesi savo žiniomis! šaunuolė. Man irgi teko akis akin susiremti su keletu nesimpatiškų kilogramų, viskas ką dariau tai nevalgiau po 6.. nedrąskydama savęs.. jeigu labai išalkdavau sukramtydavau obuoliuką ar dar ką. Taip pat geriu begale vandens ir arbatų, bet svarbu, kad skysčiai nepakeistų maisto!

      ReplyDelete
    6. labai ačiū už tokį išsamų postą;) pati stengiuosi pradėti maitintis sveikiau, būtinai pasinaudosiu tavo patarimais:)

      ReplyDelete
    7. Didžiausia klaida, kokią tik gali daryti mesdama svorį - tai svertis kasdien. Nebus jokių realių rezultatų, matysi tik organizme susikaupusio vandens pagausėjimą/sumažėjimą, nes per dieną grynų riebalų tikrai nenumesi, todėl optimaliausia būtų svertis ne dažniau nei kartą į savaitę;)

      ReplyDelete
    8. Toma, na, į tavo daržą galiu atsakyti tik tiek, kad esi Dievo palaimintoji, jei išsaugoti tokią nuostabią figūrą tau užtenka tik nevalgyti po šešių:) Aš iki šešiolikos metų buvau įpratus valgyti non stop, ir tai, kas skanu, o ne tai, kas naudinga, dėl to reikia daug valios, pastangų ir sveiko proto, kad atrodyčiau taip, kaip noriu atrodyti:)

      ReplyDelete
    9. Pavasarine, gal ir tiesą sakai. Kai mečiau svorį, nesisverdavau (neturėjau svarstyklių), tačiau kai tas svorio metimas apsiriboja - 2 ar - 3 kg, manau svarstyklės neturėtų pakenkti. Tiesiog bus lengviau kontroliuoti situaciją ;)

      ReplyDelete
    10. Karolina, prašom :) Pasidalink savo patirtimi ir rezultatais :)

      ReplyDelete
    11. ingrid1.3.12

      Deekui labai, ikvepei mane cia taip pagaliau pasirizti! isbandysiu tavo patarimus, o jei galeciau geriau isivaizduoti galiu uzduoti keleta klausimeliu: kokia buvo tavo klubu apimtis pries ir po? per kiek laiko atsikratei, ir kiek atsiratei? :) bei kaip manai, kada geriausia atsikratoma kg, (metu laikas) :)

      ReplyDelete
    12. Sveika, Ingrida:) Džiaugiuosi, kad padėjau apsispręsti veikti :) Na iš tiesų niekuomet ankščiau nematavau nei savo apimčių, nei svorio, bet svoris dažniausiai svyruodavo +-60kg (nuotraukoje 60kg) Manau klubų apimtis buvo gal kokie 100cm. Šiuo metu ir pastaruosius dvejus metus klubų apimtis 83cm. Kadangi jokių dietų nesilaikiau, nežinau nuo kada reikėtų skaičiuoti tą laiką, na maždaug per pusmetį-metus. Mažiausias mano svoris buvo 46-47kg, šiuo metu 50-51kg :) Mano nuomone geriausias metų laikas yra vasara, nes tuo metu mažiausiai norisi valgyti ir geriausiai geriasi skysčiai ;) Bet, žinoma, kiekvienam skirtingai :)

      ReplyDelete
    13. Justė1.3.12

      Na o aš su visai priešinga problemėle. Visos tik ir trokšta numesti nereikalingus kg, o kaip gi man juos prisikviesti, jei niekaip negaliu pasiekti 45kg svorio, nors man jau 18 metų, o ūgis - 1.66m ? ;D Ir NE,NE,NE neturiu jokių valgymų sutrikimų, valgau kasdien normaliai, išgeriu daug skysčių. Daugelis merginų pavydi, o man ne visai smagu... Ypač kai dar ir sveikatos problemėlės pradeda kankinti.
      O apie Tavo, Kotryna, įrašus tai norėčiau pasakyti, kad jie preciziškai išpildyti, rodos, lyg kiekvienas žodelis apgalvotas, pagražintas iki negalėjimo. :} Labai smagu skaityti !

      ReplyDelete
    14. Man plaukimas ir joga yra vieninteliai dalykai, kuriuos pakenčiu ;}. Dar prisiminiau, kas padeda porą valandų prieš miegą susilakyti nuo valgymo - po paskutinio vakarinio maisto iš karto išsivalau dantis, kai jaučiu mėtų skonį, nebekyla pagunda dar ko nors pakramtyti :}.
      O šiaip savo sudėjimu nesiskundžiu, tik po bamba nedidukas riebaliukas užaugo, kai pusantro mėnesio vis iki baseino neprisiruošdavau, bet pati sau viešai prižadu pasitaisyti:}

      ReplyDelete
    15. Juste, daugelis merginų tavo problemą tikriausiai kaip pačią didžiausią gyvenimo svajonę laikytų, bet. Kiekvienam sava problema yra didžiausia problema. Iš tiesų man labai gaila, kad vienos laiko save per storomis, kitos-atvirkščiai. Žinoma, kitas reikalas, jei nuo vienokio ar kitokio svorio kyla kažkokių sveikatos problemų, tada jau reikia taisyti situaciją. Bet daugelis nesuvokia, kad pasikeitus svoriui, žmogus liks tas pats. Niekas jo gyvenime, apart drabužių dydžio, tikrai nepasikeis. Tai laimės nė kiek nepridės. Nebent priešingai: apribojus maistą, pamažės ir mokėjimo džiaugtis gyvenimu. O Tu džiaukis, kol esi liekna, kaip smilgelė. Manau vis viena ateis laikas, kai papilnėsi :)

      ReplyDelete
    16. Valerina, na man dantų valymas taip pat padeda susilaikyti :) bet geriausias susilaikymas tiesiog negalvojimas apie maistą. Pavalgiau vakarienę ir viskas. Baigėsi balius :D O kitas numatytas kitą dieną. Ir nėra taip sunku. :) Kas liečia plaukimą, tai kažkada ir aš pliuškendavausi vandenyje, tačiau labai nemėgstu baseinų ir chloro, tad labiausiai vertinu ežero vandenį, ir nebet kokį, o savo kaimo ežero, tad plaukimas atidedamas vasarai :D O jogos, tiesą sakant, normaliai dar neteko išbandyti, tačiau girdėjau begales teigiamų atsiliepimųų. Tik niekaip nesuprantu, kaip toks pasyvus užsiėmimas gali palaikyti fizinę būklę?:D

      ReplyDelete
    17. Aš irgi nesu didelė chloro megėja, bet užtat dievinu plaukimą:), man tai ne sportas, o grynas malonumas.
      O kas liečia jogą, reikia išbandyti, norint suprasti :D. Aš irgi maniau, kad čia nieko įspūdingo, tačiau atliekant didžiąją dalį pratimų dirba kiekvienas raumenukas, o dar tuo metu ir kvėpuoti reikia taisyklingai, tad pasidaro viskas ne taip ir paprasta :)

      ReplyDelete
    18. Labai smagu, jei jauti ne prievolę, o malonumą :) Kas liečia jogą, tikriausiai ir man reikės ją išbandyti :)

      ReplyDelete
    19. Visiškai pritariu Valerinai! Aš išbandžiau jogą ir labai tuo džiaugiuosi. Jogą gerai ne tik kūnui,bet ir mintims. Patariu išbandyt, po jogos laaabai gera savijauta būna ;)

      ReplyDelete
    20. Artimiausiu metu planuoju išbandyti :) Papasakosiu, kaip sekėsi :)

      ReplyDelete
    21. Anonymous11.3.12

      sveika, kokia tavo klubu apimtis? ;)

      ReplyDelete
    22. Lamb of god9.4.12

      Geri patarimai :) Pati labai panašiais vadovaujuosi. Apskritai tema apie mitybą, sveiką gyvenseną man labai aktuali, nes tuo labai domiuosi :)

      ReplyDelete
    23. Šaunu, manau čia apie mitybą ir sportą ne paskutinį kartą pasakojau :)

      ReplyDelete
    24. Ugnė14.4.12

      Sveikutė, neseniai atradau tavo blogą ir susižavėjau. Esi veikli ir daili mergina. Turbūt ketini studijuoti nutrition? Kokiam universitete? O apie kokias studijas mąstai Lietuvoje? Tavo įkvėpta aš nusprendžiau irgi numesti šiek tiek kailiuko, nors buvau prieš metus sulysus panašiai, bet močiutės rūpestis padarė savo. Bet tikiu, kad galiu :)

      ReplyDelete
    25. Ugne, džiaugiuosi, jog mano mintys ir užrašai Tau teikia kažkokio žavesio ir tikriausiai motyvacijos. :) Motyvacija ir įkvėpimas yra vienas didžiausių ir svarbiausių gyvenimo varikliukų, varančių tobulėjimo link. Nesvarbu, kas tai bebūtų, ar svoris, ar matematikos kontrolinis, ar kursinis rašto darbas. Viskas turi turėti motyvaciją. Močiučių rūpesčio taip pat negalima būtų teisti. Jos užaugo visiškai kitokiais laikais ir buvo orientuotos į kitokias gyvenimo vertybes. Maitas ir jo kiekkis joms išliko pati didžiausia meilės išraiška, tad tai, kad jos nuolatos verčia daug ir sočiai kimšti rodo jų neišblėstančią meilę ir rūpestį mums. Tačiau mūsų valioje yra mūsų pačių veiksmai. Geriausia yra sugebėti neįžeisti močiučių rūpesčio, tačiau nepakenkti ir sau pačiai. O kad Tu gali, esu įsitikinusi šimtu procentų:)

      ReplyDelete

    © 2016 Kotryna Uogintaite