6.5.14

PAPLEPĖJIMAI: KODĖL VILNIUJE FIRMA SVARBI ARBA Į KĄ VERTA INVESTUOTI

   Prieš kelias savaites iš vieno artimo žmogaus išgirdau keistą pastebėjimą apie didmiestyje gyvenančius žmones - "Vilniuje firma žaidžia labai svarbų vaidmenį žmogaus aprangoje". Ir susimąsčiau: ar tai rodo, jog sostinėje vyrauja didesnė tuštybės manija, noras pasipuikuoti, skirtingi ekonominiai rodikliai ar paprasčiausiai kiti kokybės ir daiktų funkcijos standartai?
   Akivaizdu, kad priežasčių gali būti ne viena, tačiau esu beveik įsitikinusi, kad pagrindinė to priežastis - kokybės ir ilgaamžio daikto paieškos. Tam, kad dėvimas drabužis tarnautų ne tik kaip privalomas atributas ar blizgus niekalas ant žmogaus pečių, tačiau ir kaip asmenybę papildanti detalė, kurios dėvėjimas su laiku žmogui suteikia tik dar daugiau išskirtinio, tik tam žmogui būdingo savitumo. Ne paslaptis, kad gyvename originalių chanel piniginių už 100lt eroje, kur aukščiausios kokybės padirbinys pateikiamas kaip originalas, o jį nešiojantis žmogus jaučiasi privalantis parodyti visas esamas daikto firmos etiketes viešai - net jei tai rodytų priešingą efektą.. Tad nekalbėkime apie etiketes; verčiau susimąstykime apie konkrečius aprangos/išvaizdos akcentus, kuriems vertėtų pataupyti ilgiau ir įsigyti laikui nepavaldžias detales.
1. Laikrodis. Laikrodis - kone vienintelis aksesuaras, į kurį nuoširdžiai patariu investuoti didesnę sumą nei fiziškai norėtųsi. Ir ne tik dėl to, kad laikrodis paprastai būna pastebimas dažniausiai. Juk pakanka vieno kokybiško laikrodžio savo gyvenime tam, kad nesinorėtų turėti dešimties vienu metu (akivaizdu, kad naudojamas bus tik vienas); taip pat kokybiškas akcentas pasotins aksesuarų fanatikes - galiausiai pradėsite vertinti vieną vienintelį akcentą, o ne krautis ant rankų visas turimas apyrankes ir žiedus. Laikrodžių ilgaamžiškumą paprastai užtikrina ir keliems metams suteikiamos garantijos, padedančios išvengti nemalonių defektų, kurių, deja, ne visuomet pavyksta išvengti perkant net ir brangesnę bižuteriją.
Meluočiau teigdama, jog žmones vertinu pagal laikrodžius, jų kokybę ar kainą, tačiau patrauklus laikrodis neabejotinai tampa dar viena priežastimi, kodėl žmogų, didelė tikimybė, pripažinsiu esant panašaus požiūrio ne tik į ilgaamžes investicijas, bet ir į svarbesnes vertybes.
Savo ištikimą laiko skaičiuoklį turiu jau antrus metus (panašu, kad turėsiu jį dar dvidešimt dvejus) ir galiu drąsiai teigti, jog šis idealiai atitinka mano asmenybę. Mane supantiems žmonėms būtent šis laikrodis asocijuojasi su manimi, o aš - su laikrodžiu. Tai tikriausiai pats geriausias įrodymas, kad detalė iš tiesų prilipo ilgam.
2. Akiniai nuo saulės. Šią detalę į "investuotinųjų" sąrašą įtraukiau ne taip jau seniai, tiesa, galbūt net ne visiškai laisva valia - greičiau profesinės pakraipos priversta - nuo to karto pradėjau pastebėti jos svarbą. Ir vis dėlto čia reikėtų paminėti ne brangiausių firmų, o atitinkamus apsauginius saulės filtrus turinčius akinius, tikslingai atliekančius pradinę savo funkciją - apsaugoti mūsų akis nuo kenksmingų saulės spindulių. Įvaizdis - dar ne viskas. Tačiau to paties negalima taikyti sveikatai. Optikos centrai visuomet turi platų saulės akinių pasirinkimą, o kad investicija tarnautų ilgai ir laimingai, rekomenduoju rinktis geriausiai prie veido formos tinkančius klasikinio stiliaus akinius.
Iš mados tikriausiai niekuomet neišeis lašo formos, aviatoriaus, lengvai užapvalintos formos, taip pat stačiakampio ir katės akį imituojantys akinių modeliai.
3.Viršutinis lauko drabužis. Ypatingai svarbu didelį dėmesį atkreipti į žieminį paltą ir pasirinkti maksimaliai poreikius atitinkantį rūbą - Lietuviškos žiemos tikrai ne pati maloniausia pasaulio stichija, tačiau telieka prisitaikyti arba emigruoti. Nuolatinės diskusijos apie tai, koks viršutinis drabužis geriausias šaltuoju metų laiku nesibaigia, tad rinktis teks individualiai: nuo kailinių, vilnonių paltų iki pūkais kimštų ilgų striukių. Kitą drabužį rekomenduočiau rinktis odinę/verstos odos striukę arba, priklausomai nuo nešiojamo stiliaus ir dirbamo darbo, klasikinio kirpimo lietpaltį. Tiek vienas, tiek kitas pasirinkimas neleis apsirikti nei rudens, nei pavasario metu, o derinant skirtingas detales nebus sunku drabužį pagrindiniame garderobe išsaugoti ne vieną ir ne du sezonus.
4. Džinsinės kelnės. Investicija ties šiuo punktu būtina iš ekonominės drabužio dėvėjimo pusės - nuolatos dėvimas ir skalbiamas drabužis galiausiai praranda pradinę savo formą ir spalvą, tad prieš perkant džinsus itin svarbu įvertinti audinio patvarumą ir atsparumą nusidėvėjimui. Idealiai tinkantį kelnių ar džinsų modelį atrasti iš tiesų sudėtinga, tad nebūtų protinga leisti prastam audiniui sugadinti idealių kelnių sąvoką.
5.Nuobodžioji suknelė, atsibodusi visiems iki gyvo kaulo, tačiau niekuomet neišeinanti ir vargu ar kada išeisianti iš mados dėl nuolatinio savo universalumo - ir į šventę, ir į darbą, ir į džiaugsmą, ir į skausmą. Drabužis, kuris galėtų gelbėti bet kurioje gyvenimo situacijoje ir tas, kurį pasirinkus neįmanoma suklysti. Juoda (nebūtinai maža) suknelė įvairiomis gyvenimo situacijomis gali tapti tikra gelbėtoja. Ar verta tokią pirkti kiekvieną sezoną? Tikrai ne. Tad teks paieškoti tokios, kurios modelis nebūtų ambicingas.
6. Maudymosi kostiumėlis. Šis drabužis paprastai nėra naudojamas itin dažnai, tačiau nuolatinis vandens ir audinio sąlytis, ypatingai jei vanduo esti chemiškai apdorotas, prastesnės kokybės audinį bematant sunaikins. Mano manija maudymosi kostiumėlių kokybei prasidėjo įsigijus ir Victoria Secret apdarą. Nuo to karto praėjo penkeri metai, o mano akiratyje šiuo klausimu nėra jokios kitos firmos, preciziškai atliekančios esminę specifikaciją.
7. Makiažo pagrindas. Šį produktą laikau bene vieninteliu dekoratyvinės kosmetikos atstovu, reikalaujančiu didesnės investicijos ir atidesnės tinkamos priemonės paieškos. Nė neabejoju, jog natūralaus atspalvio neatitinkantis veidas patraukliai neatrodys net su puikiausiai atliktu akių ar lūpų makiažu, tad idealiai odos tipą, amžiaus grupę, sezoniškumą ir individualų odos atspalvį atitinkantis produktas - būtinas. Kadangi didžioji makiažo pagrindų dalis atlieka ir apsauginę nuo žalingo aplinkos poveikio funkciją, rekomenduoju dėmesį atkreipti ne tik į akivaizdžiausią funkcinę priemonės pusę. Nėra galimybės kas kelis mėnesius pirkti skirtingo atspalvio priemonių? Įsigykite dvi - vieną žiemai, kitą vasarai. Kitų sezonų metu, priklausomai nuo poreikio, maišykite turimus atspalvius.
8. Kvepalai. Sunku pasakyti, ar parfumerijos kaina tiesiogiai atitinka kvepalų skleidžiamo kvapo kokybę, tad šiuo klausimu reiktų investuoti ne pinigus, o laiką, skirtą idealiai asmenybę atitinkančio kvapo paieškoms. Ne paslaptis, kad netinkantis kvapas gali sugadinti ne tik nuotaiką, bet ir visą dieną, tad labai svarbu atidžiai išsirinkti sau tinkantį kvapą. Kartais tam prisireikia ne vieno žygio į kvepalų parduotuvę tų pačių kvepalų testavimui. Tiesa, parfumuotas EDP ar tualetinis vanduo EDT paprastai pasižymi stipresniu kvapu nei aerozoliniai kvapai ar kvapieji vandenys, tad kaina šiuo atveju imponuoja tik sudedamųjų dalių unikalume, intensyvume ir, žinoma, firmos piniginėje išraiškoje.
9. Sportiniai bateliai. Ši investicija reikalinga tik tiems, kurie sportuoja dažniau, nei bėgdami į nuvažiuojantį autobusą. Ir ji svarbi ne dėl būtino madų sekimo ar noro pasipuikuoti iš tolo firmos ženklu šviečiančia avalyne, o dėl sveikatos - paprastai brangesni sportiniai bateliai sukurti būtent atitinkamam sportui, tad stipriai sumažėja traumų rizika. Šios funkcijos įprasti sportiniai bateliai neturi, tad svarbu atkreipti dėmesį į bendrą kūno tonusą ir sportą paversti kaip įmanoma mažiau rizikingu sveikatai.
10.Rankinė. Ties šiuo punktu reikėtų sustoti ir jį įvertinti itin kritiškai - vis dar egzistuoja nemažai žmonių, rankinę derinančių prie bendro drabužių derinio. Ir vis dėlto, tikiu, kad svarbu turėti prie gyvenimo būdo ir daugumos derinių tinkančią rankinę, galinčią sutalpinti įprastinį dienos turinį. Taip pat nėra labiau erzinančio fakto kaip nuolat plyštančios rankenos ar trūkinėjanti bei nusidėvinti apdaila. Kokybiškos medžiagos rankinė leidžia sutaupyti laiko ir nuolatinį lakstymų kiekį po parduotuves su priežastimi "suplyšo rankinė ir neturiu kur dėti daiktų" minimizuoti iki visiško minimumo.
Tad pabaigoje, atsakydama į draugės komentarą, norėčiau pridurti, kad ne tik Vilniuje, bet ir kituose miestuose, žmonės dėmesį kreipia ne į firmas ar jų padėtį visuomenėje, o į pirkinio kokybę ir galimybę jį nešioti ne vieną ir ne du sezonus. Žmonės stengiasi kurti aplink save stabilesnę aplinką, o tuo pačiu ir stabilizuoti savo paties gyvenimą. Investavus į svarbiausias detales lieka daugiau laisvo laiko skirto tam, kas iš tiesų svarbu gyvenime. Ir čia kalba krypsta jau nebe apie pirkinius.

4 comments:

  1. Labai patiko įrašas, 100% su viskuo sutinku, pačiai bene sunkiausia rasti tinkamus džinsus, nes jau nemažai metų renkuosi tik tam tikro mėlyno atspalvio ir nemėgstu visokių plėšymų, draskymų ar kitų madingų (??)detalių. Neseniai kaip tik suplyšo mylimiausi ir teko pirkti nelabai man įprastus, tai vaikštau kaip nesava. Taip pat ir savo idealiojo juodo maudymosi kostiumėlio ieškojau dvi vasaras, taigi taip pat norisi dabar kuo ilgiau jį išsaugoti. Nuo savęs į sąrašą dar pridėčiau piniginę ir, kam reikia, gerus regėjimo akinius.

    ReplyDelete
  2. Aš pridėčiau dar vieną labai svarbų daiktą - BATAI!!!
    Tai tikrai turi būti kokybiški. Aš dažnai pasižiūriu į žmonių batus ir kartais nuo jų priklauso ar aš norėsiu su juo bendrauti ar ne... :D Juokinga, bet šis dalykas man labai labai svarbus :D

    ReplyDelete
  3. Gabriele, negaliu su tavimi nesutikti - akiniai be galo svarbūs, tiesa, aš jų svarbos nesuvokiu dėl to, kad niekuomet jų nešioti neteko.. O piniginė.. Na iš tiesų gal ir nepatektų į dešimtuką, tačiau į prioritetines prekes tikrai patenka :)

    ReplyDelete
  4. Dieter, tikra tiesa - batai iš tiesų žaidžia labai svarbų vaidmenį žmogaus išvaizdos vertinime :)

    ReplyDelete

© 2016 Kotryna Uogintaite