26.3.16

Asmeniškumai arba paaiškinimas, kodėl tinklaraštyje nebeliko asmeniškumų

Penktadienio kosmetines apžvalgas šiandien norisi pakeisti kiek asmeniškesniu įrašu apie tai, kodėl pasikeitė tinklaraščio pavadinimas ir iš Grožio Altoriaus šis tapo Uogintaite.com, kaip tai susiję su tinklaraštyje plėtojamu turiniu ir apie tai, kaip toliau turėtų funkcionuoti šis puslapis.

Pradėkime nuo pradžių, 2011 metų sausio mėnesio, kuomet dar mokyklines knygas kremtanti vienuoliktokė nusprendė, jog Lietuvoje nėra tinklaraščių ir kad laikas šiems vystytis ir mūsų šalyje. Pirmieji tinklaraščio metai bėgo labai greitai ir sėkmingai, tinklaraštis susilaukė milžiniško susidomėjimo, tačiau tuo pačiu nemažą internetinį dėmesį gavo ir asmeninis gyvenimas. Pirmosios akreditacijos į didžiausius Lietuvos mados renginius, pirmieji straipsniai apie lietuvos tinklaraštininkes ir pažintys su skaitytojomis viešąjame transporte, komentarai apie turtingus tėvus (!?) nerūpestingą gyvenimą ir kiti neigiami komentarai. Toks didelis dėmesys tuometinei septyniolikmetei pasirodė penelyg didelis, o tinklaraščio veiklos plėtimą pirmus porą metų norėjosi slėpti nuo pažįstamų, kol galiausiai, praėjus trejiems metams pavyko atrasti aukso viduriuką - mažiau asmeniškumų, daugiau tikslingo ir į kosmetines apžvalgas koncentruoto turinio, aukštesnės kokybės įrašų, didesnių kosmetinių paieškų ir profesinio tobulėjimo. Taip gimė naujasis tinklaraščio veidas Grožio Altorius. Puslapį norėjosi paversti savotiška kosmetine enciklopecija, kurioje galima dalintis savo atsiliepimais ir įspūdžiais apie konkrečius kosmetikos ir grožio produktus nepamirštant, jog visos nuomonės išsakytos eilinės vartotojos.

Kad ir kaip bebūtų, per pastaruosius metus tinklaraščio veiklą stabdė begalės kliūčių, o viena jų - kelionės arba nuolatinis gyvenimas užsienyje, kurio pasekoje ne visuomet pavykdavo įsigyti norimą kiekį kosmetinių priemonių, rasti tinkamą vietą nuotraukoms, pagauti norimą apšvietimą ar tiesiog turėti pakankamai aukštos kokybės vaizdo įrangą. 

Po pakankamai trumpų kontempliacijų apie tinklaraščio egzistenciją galvoje gimė idėja generalizuoti tinklaraščio pavadinimą, kuris neįpareigotų turinio sieti su grožio priemonėmis (tiesa, paskatino ir faktas, jog naujai sukuriami tinklaraščiai savo pavadinimuose įterpia grožio sąvoką užkirsdami kelią šio tinklaraščio unikalumui). Pavadinus tinklaraštį uogintaite.com (tai - autorės pavardė) išlieka galimybė turinį formuoti taip, kaip susiklostys tuometinės gyvenimo aplinkybės, rašyti apie tai, kas tuo metu pasirodė svarbu ar aktualu arba apie tai, kas neabejotinai atneš apčiuopiamos naudos skaitytojai. ISM ekonomikos universiteto apžvalgos (Pirma dalis, Antra dalis) neabejotinai padeda abiturientams ir tiems, kurie svarsto apie studijų galimybę, lygiai taip pat yra gyvenimo sričių, apie kurias niekas garsiai nekalba, tačiau nuo to šios netampa mažiau svarbiomis. Pačios ištikimiausios skaitytojos tikrai prisimins pirmuosius įrašus apie svorio metimą (kito straipsnio nuoroda čia), kurie, praėjus geriems keturiems metams reikalauja naujo požiūrio ir gilesnio pasiaiškinimo, kurio tuometinė mergaitė nesuprato. Kalbant apie pastaruosius įrašus, dabar dėl šių turinio ir savo pačios požiūrio mielai susideginčiau pačiose skaudžiausiose gėdos liepsnose. Pavadinimo pokytis leidžia tinklaraštį plėtoti ta linkme, kuria tą akimirka jį plėtoti atrodo teisingiausia, o ši - ne visuomet susijusi su naujausiais kosmetikos produktais.

Po Vasarės įrašo apie skaitomiausius lietuviškus tinklaraščius ir nusivylimą, jog tinklaraštyje nebeliko kandžių pastabų ar sarkazmo taip pat norėtųsi tarti porą žodžių. Viena vertus, norėtųsi pasiaiškinti, kodėl šių išvysti pastaraisiais metais puslapyje nebuvo galima, kita vertus norisi tikėti, jog šią klaidą vis dar galima ištaisyti. Priežastis, kodėl tinklaraštyje nebeliko sarkazmo  yra ta, jog augant, vystantis, evoliucionuojant ir kitaip kaupiant gyvenimo patirtį pamažu aiškėja, jog tinklaraštis yra vieša platforma, tad čia norisi išlikti korektiškai bet kokiu klausimu. Jaunatviškas purvų mėtymas, kokiu vis dar tenka užsiimti realiame gyvenime neturėtų būti perkeltas į visuomenei prieinamą socialinio tinklo paskyrą. Būtent tokiais būdais visuomenė formuoja savo nuomonę apie tam tikrus įvykius, tad geriau išlikti nešališkai nei kalbėti apie tai, ko nežinau arba turimos informacijos yra permažai formuoti nuomonę viešoje platrofmoje. Dėl šios priežasties tinklaraštyje sarkazmas išliks tik toks, kad šis nežeistų ne tik kitų asmenų, bet ir tam tikrų organizacijų ar renginių koncepcijų (nors pabumbėti tikrai yra kur).

Lygiai dėl tos pačios priežasties tinklaraštyje norisi ugdyti analitinį skaitytojos suvokimą apie pasaulyje vykstančius procesus nepriklausomai nuo to, ar tai būtų naujo prekinio ženklo pristatymas Lietuvoje, ar asmenybės sutrikimai. Dažnas sarkazmas nesulaukia tinkamo supratimo, tad viešoje erdvėje kur kas naudingiau ugdyti skaitytojų žingeidumą, pozityvumą ir suteikti šių gyvenimui naujo įkvėpimo. Juk būtent ieškant naujo įkvėpimo skaitomi tinklaraščiai.

Labai tikiuosi, jog tinklaraščio pavadinimo pokytis į šio turinį atneš taip trūkusio prieskonio ir leis į visą glamūrą pažiūrėti kitomis akimis. Tinklaraščiui švenčiant penkerių metų sukaktį intensyviai treniravausi Tailande, tad tinkamai nepadėkojau pačioms ištikimiausioms skaitytojoms ir tiems, kurių dėka per penketą gyvenimo metų (kad ir kokie banguoti šie bebūtų) nebuvo nė sekundės, kuomet būčiau abejojusi tinklaraščio egzistencine prasme.

Ir nors galbūt ne laiku, tačiau neabejotinai tinkamoje vietoje - ačiū, kad esate. Ir nors suprantu, jog žmonės tinklaraščiuose ieško vizualių įkvėpimų, o ne ilgų pamokslų, nepykite, bet glaustai rašyti nemoku.

Bučkiai,
Uogintaite

13 comments:

  1. Pagaliau! Buvo keksta kai tinklaraštis pasikeitė į "Grožio Altorius" ir įrašų spektras susiaurėjo iki vienos temos - kosmetikos. Smagu, kad tinklaraštis keičiasi. Buvau pasiilgusi tavo #asmemiškumai įrašų ir džiaugiuosi kad nuo šiol čia bus daugiau įvairių įrašų.

    ReplyDelete
  2. Otilija,

    Džiaugiuosi, kad tokie pokyčiai įvertinami pozityviai!
    Taip pat visos idėjos ir pageidavimai labai laukiami :)

    ReplyDelete
  3. Ačiū, kad esi! Esi be galo įdomi asmenybė,įkvepianti! Sėkmės, Uogintaite! ;)

    ReplyDelete
  4. Ačiū, kad esi! Esi be galo įdomi asmenybė,įkvepianti! Sėkmės, Uogintaite! ;)

    ReplyDelete
  5. Airida,

    Ačiū už palaikymą!!

    ReplyDelete
  6. Kristė28.3.16

    Man irgi buvo keista, kai tinklaraštis pasivadino Grožio altorius ir jame atsirado tik apžvalga apie kosmetikos priemones (nes nelabai aš dažausi :) ir nelabai man aktualios tos kosmetikos naujovės, nes nemėgstu bandyti, arba jeigu bandau vėl grįžtu prie seno)
    Labai džiaugiuosi, kad tinklaraštis keičiasi ir auga, kaip ir autorė. Linkiu sėkmės! Ir lauksiu naujų įrašų, net tik apie kosmetiką :)

    ReplyDelete
  7. Oi, mieloji, ir aš buvau pasiilgusi tavo asmeniškumų, nes tavo tinklaraštis man jau metų metus yra pats skaitomiausias ir mylimiausias :) Visuomet džiaugiuosi čia radusį profesionalas apžvalgas, kritišką nuomonę ir kiekvienam įraše, dalelę tavęs :) Žinau, kad tie asmeniškumai gan sunkus reikalas, bet labai džiaugiuosi, kad evoliucionuoja blogas kartu su tavimi. Pirmyn, mieloji!! :*

    ReplyDelete
  8. kaip as atsimenu ta irasa apie svorio metima - rijau kiekviena zodi ir kudinaus iki begalybes... tik, deja, normalaus poziurio i savo kuna taip ir neissiugdziau per tiek metu. O siaip...Uoginaites blogas tikrai yra vienas is pamatiniu Lietuvos blogu sferoje. Aciu ir pirmyn:)

    ReplyDelete
  9. Kriste,

    Džiaugiuosi, kad pokyčiai patinka mano skaitytojoms :) Taip pat drąsiai laukiamos idėjos, ką išvysti tinklaštyje būtų įdomu :)

    ReplyDelete
  10. Milda,

    Neįsivaizduoji kaip gera skaityti tokius gražius Tavo žodžius :) Na juk ir mūsų draugystės pamatą pastatė būtent tinklaraščiai :)

    Asmeniškumai - iš tiesų sudėtinga erdvė, kur kai kuriuos aspektus reikia išmokti pasilaikyti sau, o kitus, su metais, panašu, kad galima išleisti į viešą erdvę :)

    ReplyDelete
  11. Dovile,


    Na iš tiesų iš laimės šokinėja mano širdis už gražius žodžius. O dėl svorio metimo įrašų - apie šiuos tikrai jaučiuosi turinti viešai pasiaiškinti. Tinklaraštis - lengvai visuomenei prieinamas informacijos šaltinis. Visgi po tiek metų norisi padėti jaunoms mergaitėms, galbūt šios save pamilti išmoks greičiau :)

    ReplyDelete
  12. Kotryna, nuo pat tavo tinklaraščio atradimo pradžios stebėjausi, kaip šita jauna mergina gražiai dėlioja mintis. Matau, kad ši tavo savybė tik tobulėja, skaityti darosi vis maloniau ir "skaniau" :) Sveikinu su nauju pavadinimu, pritariu jo universalumui ir atsivėrusioms galimybėms kalbėti įvairesnėmis temomis. Sėkmės!!!

    ReplyDelete
  13. Jau penki metai?? Bučkis!

    ReplyDelete

© 2016 Kotryna Uogintaite