13.7.12

ASMENIŠKUMAI: MAISTAS

Jau kurį laiką naudoju slaptą organizmo stiprinimo ginklą, apie kurio veikimo principus neturėjau laiko papasakoti viešai. Kiekvieną rytą, vos pramerkus akytes, lekiu šaldytuvo link ir dar ne visiškai blaiviu protu, refleksiškai tiesiu rankas vieno stiklinio butelio link. O butelyje - aliejus. Skamba iš tiesų šlykščiai, o skonis dar bjauresnis, nei galima įsivaizduoti, tačiau nauda, gaunama jį vartojant, neabejotinai atsveria nemalonų skonį, juolab, kad po pirmųjų savaičių skonio receptoriai apsipranta prie neįprastos konsistencijos ir skonio. Mokslininkai teigia, kad nuolat vartojant aliejų (patariama alyvuogių) mažėja rizika susirgti širdies ligomis, reguliuojamas kraujospūdis. Aliejus turtingas vitaminų A, D, K ir E. Vitaminas A būtinas akims, vitaminas D reguliuoja kalcio panaudojimą, tad yra svarbus kaulams ir dantims, o vitaminas E yra natūralus antioksidatorius, kuris apsaugo ląsteles nuo pažeidimų. Alyvuogių aliejus gali apsaugoti ir nuo nuo tulžies akmenligės, per didelio cholesterolio ir cukraus kiekio kraujyje, taip pat jis tinka žmonėms, kenčiantiems dėl sutrikusios žarnyno veiklos. Aliejus gali pagreitinti žaizdų gijimą, reguliuoti metabolizmą ir turėti net ir anticeliulitinį poveikį.
Aliejų gerti galima bet kokios rūšies (tačiau nepatariu naudoti to, kurį esate įpratę vartoti buityje). Geriausiu, žinoma, laikomas nerafinuotas šalto spaudimo alyvuogių aliejus, tačiau sugebėti jį gerti - jau aukštasis pilotažas, tad pradžiai įsigijau Graikinių riešutų aliejų. Neapsigaukite, nors pavadinimas skamba pakankamai patraukliai, skonis vis viena aliejiškas. Kiekvienoje didesnėje maisto parduotuvėje galima rasti tikrai didelį aliejų asortimentą, kainos svyruoja nuo 10 iki 25 lt už 500ml butelį. Kiekvienos rūšies aliejus turi savo unikalias savybes, maniškis graikinis pasižymi omega-3, gama-tokoferolio ir kitų aktyviųjų biologinių medžiagų teigiamu poveikiu širdies ir kraujotakos sistemai, medžiagų apykaitai, streso valdymui.
  Iki šiol pati tokiomis bobučių pasakomis netikėjau, tačiau kažkokiu stebuklingu būdu mama įtikino kiekvieną rytą pradėti gurkšneliu aliejaus ir jau po pirmosios dienos pastebėjau akivaizdžius skirtumus: visų pirma, susitvarkė visi žarnyno reikalai, pagerėjo žarnyno veikla. Visų antra, visą dieną skrandyje nejaučiamas joks sunkumas pavalgius, maistas tarytum slysta. Visų trečia, visiškai neslenka plaukai, jie pasidarė daug puresni, sveikesni ir labiau blizgantys. Visų ketvirta, nebeturiu absoliučiai nė vieno spuogo ant veido, veido ir kūno oda pasidarė minkštesnė, švelnesnė, visiškai nešerptetoja. Tikriausiai ne veltui sakoma, kad visi svarbiausi vitaminai turi būti vartojami ne tik išoriškai, tačiau ir iš vidaus. Šį kartą hipotezė pasiteisino su kaupu. Aš savąjį graikinių riešutų aliejų jau baiginėju ir planuoju kibti į kiek rimtesnį, tikiuosi pasiryžti alyvuogių aliejaus vartojimui.
 Kitas produktas, pastaruoju metu verčiantis mane varvinti seilę, yra greipfrutai. Jie padeda stiprinti imuninę sistemą, skatina hormonų gamybą.Valgant greipfrutus galima apsisaugoti nuo vasarą pasitaikančių peršalimų. Greipfrutai detoksikuoja žarnyną ir apsaugo žarnyno mikroflorą. Taip pat literatūroje galima rasti žinių, jog suvalgius po pusę grepfruto prieš kiekvieną valgį, akivaizdžiai sumažėja suvalgyto pagrindinio maisto kiekis, tad šie vaisiai laikomi vieni geriausiai padedančių lieknėjimui, svorio kontroliavimui ar tiesiog sveikai mitybai palaikyti. Dar prieš metus sakiau, kad jų visiškai nemėgstu dėl kartoko skonio, tačiau vėliau įsitikinau, kad būtent tas unikalus kartumo "ataskonis" sustabdo maniakišką norą valgyti net ir tada, kai organizmas to visiškai nenori, tačiau  to reikalauja mūsų refleksai. Šiomis dienomis greipfrutus laikau savo mėgstamiausiu citrusiniu vaisiumi ir kiekvieną dieną pradedu vienu arba dviem šiais vaisiais.
Vis dėlto, vien aliejumi gyvas žmogus nebus, tad dienos viduryje būtina pavalgyti sočiau,kad energijos ir "kuro" užtektų iki pat kito ryto, dėl to pietums dažniausiai renkuosi baltą mėsą, o tiksliau, vištienos krūtinėlę. Esu užkietėjusi mėsaėdė ir artimiausiu metu neketinu atsisakyto šio statuso, tačiau jau prieš du-tris metus pastebėjau, kad didžioji dalis mėsos apsunkina mano organizmą ir paverčia mane tingiu, vangiu žmogumi. Vištiena, tunas, kalakutiena, lašiša ir kitos žuvys šio poveikio nedaro, tad nutariau pasigilinti į šių produktų vartojimą. Pastaruoju metu dažniausiai valgau vištienos krūtinėlę. Kai kurie žmonės sako, kad ji labai brangi. Taip, ji brangesnė, nei kaina, kurią sumokate už paprastą vištą, tačiau dažnai žmonės pamiršta, kad perkant visą vištą, pusę nupirkto svorio tenka iš mesti, mat jį sudaro kaulai, kremzlės, oda (odos valdyti nepatariama, nes joje daug cholesterolio, kurio perteklius kenkia mūsų sveikatai (nesu kompetetinga medikė, dėl to kai kurios savokos gali šiek tiek neatitikti realybės, tačiau akivaizdu, kad mėsos odelių vartojimas nėra labai naudingas mūsų organizmui. Tai žinoti pakanka). Vištiena - geriausias visaverčių baltymų šaltinis Pavyzdžiui, 100 g kiaulienos yra 10-15 proc., o vištienoje - 20-23 proc. baltymų. Ši mėsa mažiau kaloringa ir mažiau riebi. Ypač vertingos vištų krūtinėlės, jose yra net 92 proc. visaverčių (raumeninių) baltymų ir tik 8 proc. jungiamojo audinio baltymų. Kai kurių vitaminų bei mineralinių medžiagų (fosforo, geležies) vištienoje yra net 3 kartus daugiau nei kitos rūšies mėsoje.Kaip ir nuo kitos mėsos, nuo vištienos pasisotinama daug greičiau, nei nuo "triušių maisto", o energijos antplūdis išlieka kone visą likusią dienos dalį. Dažniausiai pietus valgau apie 4-6 valandą po pietų, ir įprastai tai būna paskutinis mano maistas tą dieną. Nors tai nėra pats geriausias ir sveikiausias maitinimosi būdas (dažnumo atžvilgiu), per eilę metų nusistačiau mano organizmui tinkančius metodus, tad rytais tenka pavalgyti tris kartus daugiau, nei valgo normalūs žmonės, o vakarienės man nebereikia. Žmogaus mitybos įpročiai turi tarnauti jam asmeniškai, o ne kokioms nors nusistovėjusioms komercinėms taisyklėms, tad patartina mitybą derinti prie savo asmeninio gyvenimo tempo.
  Nepaisant išsireiškimo apie triušių maistą, paskutiniu metu pradėjau valgyti daugiau įvairių žalių daržovių, į savo racioną įjungiau net salotas, kurių neapkenčiau visa savo širdimi visą savo gyvenimą. Pasirodo, salotas valgyti gali būti labai smagu. Nebūtina galintis kokių nors ypatingų patiekalų, pakanka iš daržo nuskintas salotas nuplauti, apšlakstyti aliejumi (kurį geriate kiekvieną rytą) ir apibarstyti kokiomis nors žolelėmis. papildomų priedų ar prieskonių dėti nebūtina - visą šį darbą už juos atliks unikalus vištienos skonis. 
Galiausiai, tačiau visų svarbiausiai, kiekvieną vasaros dieną, mano manymu, svarbiausią vietą mūsų širdyje, skrandyje ir šaldytuve turi užimti VANDUO. Dėl karšto oro organizmas dažniau prakaituoja, o su prakaitu pasišalina ir didelė dalis skysčių, kurie yra pagrindinė mūsų kūno sudedamoji dalis. Žmogus, netekęs daug skysčių, dehidratuoja, darosi vangus, pavargęs, nedarbingas. Dėl to BŪTINA gerti kuo daugiau vandens. Kiek turime suvartoti vandens priklauso nuo klimato, darbo intensyvumo, fizinės organizmo būklės. Esant padidintam fiziniam apkrovimui arba aukštai temperatūrai prakaituodamas žmogaus organizmas pašalina ir druskas. Todėl tokiais atvejais reikia gerti truputį pasūdytą vandenį.
  Pasaulinė sveikatos apsaugos organizacija rekomenduoja skaičiuoti vandens vartojimą atsižvelgiant į kūno masę. Suaugusiam ir sveikam žmogui per parą būtina suvartoti 30 mililitrų skysčių kiekvienam kūno masės kilogramui. Lieknesniems žmonėms ekspertai siūlo kitą formulę: 100 ml pirmiems 10 kūno masės kilogramams, 50 ml kitiems 10 kilogramų ir 15 ml – likusiam svoriui. Kiekis padidėja esant karštesniems, nei įprastai orams. 
Kad ir kur keliaujate, visuomet rankinėje turėkite bent mažą buteliuką vandens. Būtinai pasirūpinkite, kad juo aprūpinti būtų vyresni žmonės, taip pat jauni vaikai. Aš dažniausiai geriu paprastą vandenį, karštą vasaros dieną pašaldytą šaldytuve. Neretai alkio jausmas yra painiojamas su troškuliu, tad prieš pradedant kirsti mėsainius su bulvėmis ir pomidorų padažu, išgerkite bent vieną stiklinę vandens. Gal iš tiesų organizmas teprašė atsigerti?

32 comments:

  1. Kotryna, tu nereali!!!! Ziauriai geras straipsniukas, nerealiai :)


    ir pastraipos atsirado! Super!

    Ir as uzsimaniau dbar pameginti ta alieju gerti, nes oda sauseja, plaukai slenka, spuogu vis daugiau atsiranda..ir siaip toks jausmas kad kazkokia uzsikimsus buciau, atrodo svoris auga ne dienom o valandom :( Papasakok kokiais kiekiais ji vartoji? Ar visiskai ant tuscio skrandzio?

    Beje, noriu jau pasimatymo su tavim! Pasiilgau :)

    ReplyDelete
  2. kaip tik naudoju tokį aliejų ir net nebuvau pagalvojus, kad jis toks naudingas;o nors nevartoju jo taip, kaip tu, jaučiu neturėčiau tiek valios:D

    ReplyDelete
  3. Greta13.7.12

    Labai įdomus ir naudingas straipsnis!

    ReplyDelete
  4. Anonymous13.7.12

    Kotryna,

    Visuomet su nekantrumu laukiu kiekvieno tavo įrašo.
    Ačiū ir už šį naudingą ir įdomų straipsnį apie mitybą.
    Norėčiau paklausti, ką pati renkiesi pusryčimas? Aš dažniausiai valgau jogurtus, bet jie jau gerokai man pabodo.

    ReplyDelete
  5. Įdomus straipsnis, ir, manau, tikrai naudingas :)
    Tačiau kiek keista dėl aliejaus - galbūt iš poveikio ir matosi, kad taip jį vartoti naudinga, tačiau turiu vieną savotišką patirtį... Turbūt viskas priklauso nuo išgeriamo aliejaus kiekio, nes kažkada seniai mano močiutė, prisiskaičiusi apie aliejaus naudą, išgėrė jo apie stiklinę ir teko vėliau važiuoti į ligoninę... Taigi labai keista buvo perskaityti, kad ji tiesiog galėjo aliejaus nepadauginti :)

    ReplyDelete
  6. Yummy food!!Follow for follow? www.shineonbyandrea.blogspot.com

    ReplyDelete
  7. Labai naudingas straipsnis! Beje, Kotryna, tu labai gražiai dėstai mintis, turi tam talentą! :)

    ReplyDelete
  8. Pabandyk moliūgų sėklų aliejų (skrudintų moliūgų sėklų skanesnis) - jis laikomas vienu iš pačių sveikiausių ir skaniausių aliejų bei tikra vitaminų ir vertingų medžiagų bomba. Pati sugėriau kelis buteliukus iš eilės.

    Kažkas klausė apie išgeriamo aliejaus kiekį, tai valgomojo šaukšto ryte ant tusčio skrandžio - per akis. Žinoma, pirmąją savaitę galima būtų gerti mažesniais kiekiais tam, kad priprasti prie skonio ir pripratinti organizmą draugauti su aliejumi.

    ReplyDelete
  9. lambofgod14.7.12

    Labai idomu! aciu uz straipsni su zinojau sio to naujo ir labai naudingo. O gal zinai kodel sudyta vandeni butent rekomenduojama gerti?

    ReplyDelete
  10. Anonymous14.7.12

    straipsnis is ties labai saunus. :) tik noriu perspeti del greifrutu.Jeigu juos valgai "ant tuscio skrandzio",tai gali veliau tureti dideliu bedu ir prisidaryti zaizdeliu. Tarkim,jeigu valgai si vaisiu net suvalgius jogurto,to yra per mazai. :)

    ReplyDelete
  11. na del to aliejaus tai wow, atrodo, kiek daug jis daro:D bet as visgi skeptiskai i tai ziuriu, netikiu, kad aliejus pirktas parduotuveje gali tau 'prideti' sveikatos, juolab ir ant etikeciu kartais neparaso visos tiesos.. tiesa,galbut todel as perku alyvuogiu alieju tiesiai is alyvuogyno:)ir dar manau, kad kiekvieno zmogaus organizmas reaguotu i tai skirtingai, nes tiksliai zinau, kad man tokiu dalyku geriau nedaryti:} oo del salotu,esu didziausia ju maniake,nes nelabai megstu mesa, tad salotos megstamiausias amno maitas! o straipsnis tiesa,tikrai idomus :)

    ReplyDelete
  12. Sandrute, iš tiesų pastraipos gimė Tavo dėka, tad ačiū Tau už labai tikslų pastebėjimą ;)

    Suprantu Tave, žinoma, aliejus su svoriu kažkokio tiesioginio poveikio neturi, tačiau jis padeda organizmui teisingai funkcionuoti. Kiekvieną rytą jį geriu į tuščią skrandį. Manau puikiausiai panakna vieno sriubinio šaukšto per dieną, nors pati tiesiog gurkšteliu tiesiai iš buteliuko, tad konkrečios savo dozės įvardinti negalėčiau.

    PS. Lauk asmeninės žinutės, nes pasiilgau Tavęs labai labai : )

    ReplyDelete
  13. Karolina, manau, kad kai ateis laikas, ateis ir suvokimas, o su juo, pakils motyvacija ir atsiras valia ;)

    ReplyDelete
  14. Greta,ačiū, džiaugiuosi, kad atradai jame naudos sau : )

    ReplyDelete
  15. anonime, ačiū už tokią ištikimybę skaitant mano rašliavas ; ) aš pastaruoju metu valgau vaisius ir angliavandenius. O tau rekomenduoju paįvairinti savo racioną įvairiomis košėmis. Naudingiausiios įvairios grūdų (penkių grūdų, trijų grūdų, dviejų grūdų ir kitų, kokių tik rasi parduotuvėje), taip pat avižinė košė, grikiai : ) Ir, žinoma, vaisiai. Kaip jau minėjau savo įraše, šiuo metu stipriai pripratau prie greipfrutų vartojimo :D

    ReplyDelete
  16. Kristina, manau, jog tavo močiutės patirtis yra labai aiškus pavyzdys, kas nutinka, kai produktai vartojami be saiko, nepamąstant, kas gali nutikti jų padauginant. Žinoma, kad tokio didelio kiekio, koks telpa stiklinėje, gerti ne tik nepatariama, bet ir iš esmės pavojinga. Jau nekalbu apie tai, kad 100 ml aliejaus yra apie 850kcal (priklausomai nuo rūšies ir kitų kriterijų). Stiklinėje paprastai telpa 250ml, kas yra maždaug 2 100 kcal, kai paros suvartojamo maisto norma apytiksliai yra apie 2 000kcal. Ir ne tik dėl "kūno formų", bet ir dėl sveikatos sumetimų. Kas per daug, tas nesveika.

    Viskas turi turėti saiką ; )

    ReplyDelete
  17. Andrea, thanks ;)

    ReplyDelete
  18. Jurgita, ačiū už tokį mielą komentarą : ) Labai mėgstu rašliavoti, iš dalies man tai tarsi terapija ; )

    ReplyDelete
  19. A, ačiū už patarimą, būtinai išbandysiu (dabar kaip tik maniškis jau baiginėjasi, telikusio kieko pakaks keletui dienų). :)

    Ir visiškai sutinku su tavo išsakyta mintimi apie aliejaus kiekį. :)

    ReplyDelete
  20. lambofgod, sūdytame vandenyje yra druskų (:D), o kai karšta, su prakaitu, iš mūsų kūno ir organizmo pasišalina ir organizmui naudingos ir būtinos mineralinės druskos, dėl tos priežasties patariama jas atstatyti geriant vandenį su druska :) PS. Nors aš pati to dažniausiai nedarau :D

    ReplyDelete
  21. Anonime nr 2, taip, esi visiškai teisi. Tai yra normalu, nes greipfrutas yra citrusinis vaisius, turinti savyje daug rūgščių : ) nežinau, ar mano spėjimas yra pagrįstas, tačiau manau, jog prieš greipfrutą išgerti šaukštą aliejaus yra puiki alternatyva, nenorint papildomai prieš jį valgyti jogurto :)

    ReplyDelete
  22. Milda, dėl aliejaus pirkimo manau, jog kiekvienas žmogus turi atsirinkti jam pačiam tinkamiausią pirkimo būdo. Jei galėčiau pirkti iš vynuogyno, neabejotinai taip ir daryčiau. Paprastai ir mes užsisakome alyvuogių aliejų iš plantacijų, tačiau kol kas nepriaugau iki jo naudojimo, tad tenkinuosi kitokiais. Nacionalinė Maisto ir veterinarijos tarnyba tikrai akylai tikrina visus prierašus, tačiau normalu, kad kiekvienas žmogus privalo net skaitydamas etiketes, apie produktus mąstyti kritiškai ir nebūtinai tikėti viskuo, kas parašyta.
    ]
    Labai tikiuosi, kad kada nors ir aš tapsiu salotų gerbėja ; )

    ReplyDelete
  23. o kodel ant tuscio skrandzio?? del aliejaus tai linu semenu yra geriausias dalykas odai :)

    ReplyDelete
  24. gegute, nežinau, kodėl ant tuščio. Man mama taip parekomendavo, nors nemanau, kad yra didelis skirtumas, vis dėlto, mano pačios patirtis rodo, kad maistą maloniau valgyti po šios apeigos, o ne valgymą šlakstyti gurkšniu aliejaus. :)

    ReplyDelete
  25. Saulė17.7.12

    Kaip gaiviai salotos ir greipfrutas atrodo :)

    O šiaip labai rekomenduoju pagūglinti O. G. Torsunovo "Dienos režimą", ypač jei ketini studijuoti mitybos reikalus. Ten rasi įdomios ir naudingos informacijos. Sėkmės!

    ReplyDelete
  26. Saule, mitybos studijuoti nebeketinu, tačiau knyga bet kokiu atveju pravers :)

    ReplyDelete
  27. Susigundžiau ir aš prasidėti su tuo aliejumi. Kadangi šiaip ar taip namuose turėjau alyvuogių aliejaus, tai nereikįjo labai daug tam ruoštis. Prisipažįstu, pirmas tris dienas taip ir neprisiminiau, kad reikia išgerti, net gi buvau pasirengus užsiklijuoti raštelį ant veidrodžio. Šiandien kadangi turiu laisvadienį ir rytas nebe toks 'balaganiškas' išbaandžiau ir nežinau kaip reiks tam pasiryžti rytoj ;D skonis siaubingas. bet tikiuosi rezultatai verti bus šito nesmagaus ritualo.

    ReplyDelete
  28. Živile, džiaugiuosi už tave ;) Manau, kad netrukus rezultatus ne tik pamatysi, bet ir pajusi :) O aš šiandien pabaigiau paskutinį savo aliejaus gurkšnelį, dabar teks kibti į alyvuogių aliejų (tas iš tiesų siaubingas :D). Nežinau, kaip kitoms, tačiau aš labiausiai džiaugiuosi susitvarkiusia žarnyno veikla, nes iki tol visa virškinimo sistema, prieš "išstumdama visą maistą lauk", stipriai priešindavosi tam ir sukeldavo labai nemalonius pojūčius :D papasakosi, kaip sekėsi : )

    ReplyDelete
  29. gegute18.7.12

    pabandziau siryt linu semenu aliejaus sauksta ant tuscio skrandzio. apdairiai atsistojau salia kriaukles- aliejus su paziaugciojimais nukeliavo vamzdynais. didesnes slykstynes ryte neisivaizduoju, nezinau kaip tau pavyksta :))))

    ReplyDelete
  30. gegute, arba turiu daug valios, arba moku pasiaukoti dėl kilnios idėjos arba geriu jį kol organizmas normaliai nepabudo iš miegų, tada tiesiog mažiau jaučiasi skonis ir konsistencija : )

    ReplyDelete
  31. Sveika. Visiškai sutinku su tavo idėjomis ir mintimis dėl maisto. Aliejus yra iš tiesų labai naudingas organizmui - siūlyčiau išbandyti makadamijos riešutų aliejų - skonis gerokai geresnis nei kitų, tačiau konsistencija siaubinga. Nepaisant to, itin naudinga žmogaus organizmui.

    Turiu dar vieną pastebėjimą - maiste, kurį tu aprašei, tikrai trūksta geležies. Ji yra labai svarbi kraujodaros procesams, o jos trūkumas gali sukelti anemiją. Deja, sėkmingai pasisavinamos geležies didesniais kiekiais yra tik raudonoje mėsoje. Gal turi pasiūlymų, kaip galima būtų gauti didesnį jos kiekį? Nes visa mėsa be žuvies ir vištienos yra mano priešas~

    Ačiū ir sėkmės.

    ReplyDelete
  32. Lina, ačiū už makadamijos aliejaus rekomendacijas, kita kartą, rinkdamasi naują aliejaus buteliuką, būtinai atsižvelgsiu į šį komentarą :) Deja, kol kas kankinuosi su alyvuogių aliejumi, nuo kurio rytais vis dar pykina :D

    Iš tiesų maitinuosi stipriai neatsižvelgdama į tai, ko kokiuose produktuose daugiausia. Per eilę metų išvysčiau stiprų gebėjimą įsiklausyti į savo organizmą ir duoti jam tai, ko reikalauja mano kūnas, o ne akys. Vis dėlto, pastebėjimas dėl geležies trūkumo yra ne iš piršto laužtas. Apie veganizmus, vegetarizmus ar kitus velnio pramanus (nieko asmeniško) nė karto nesusimąsčiau, tačiau nepamenu, kada paskutinį kartą valgiau raudonosios mėsos. Tikriausiai prieš gerus metus, o gal dar seniau. Vis dėlto geležies trūkumas sukelia ir daug buitinių fizinių nepatogumų: pablykšta veido oda, jaučiamas nuovargis,
    dažnai skauda galvą, padidėja nervingumas, trinka virškinimas, smarkiai plaka širdis,slenka plaukai, lūžinėja nagai,
    trūkinėja lūpų kampučiai.Ir nors skelbiama, kad didžiausias kiekis geležies yra raudonojoje mėsoje, kituose produktuose jos taip pat yra, tik ne tokių didelių kiekių. Viena geriausių alternatyvų geležies pasisavinimui iš raudonosios mėsos galima laikyti paukštieną, žuvį, jūros gėrybes, kiaušinio trynį, daržoves (ankštines, špinatus, salierų lapus, lapines daržoves), javų daigus, avižinius dribsnius, rupią duoną, sezamo bei saulėgrąžų sėklas, vyšnias, obuolius, slyvas, razinas, džiovintus abrikosus, hematogene (atsargiai, jame ypatingai daug cukraus, o daug kas, kas nevartoja raudonos mėsos, nevalgo ir hematogeno dėl to, kad jo gaminimui naudojamas veršiukų kraujas. Aš stengiuosi neatsižvelgti į šį faktą). Tačiau būtent dėl to fakto, kad hematogeno gamybai naudojamas veršukų kraujas, suteikia hematogenui ypatingai didelį geležies kiekį ir ji, priešingai nei daugelyje kitų pusfabrikačių, yra natūrali ir ją organizmas pasisavina daug geriau, nei iš sintetinių preparatų (kad ir vitaminų ar maisto papildų). Bet kokiu atveju, maisto medžiagas geriausiai organizmas pasisavina iš natūralių maisto produktų, o ne papildų. Taip kad geriau juos vartoti su maistu :) Geležies pasisavinimui sustiprinti taip pat galima vartoti vitamino C. :)

    ReplyDelete

© 2016 Kotryna Uogintaite